Monolatri, det å dyrke bare én gud, uten å benekte at andre guder eksisterer. En annen betegnelse som brukes er henoteisme. Forestillingen om at det kun eksisterer én eneste gud, kalles monoteisme.

Faktaboks

Uttale
monolatrˈi
Etymologi
mono (en eller den ene) og gresk latreia, ‘dyrkelse’

Et eksempel på monolatri er den tidlige kulten av israelittenes gud, Jahve, som ikke tålte andre guder ved siden av seg. Ifølge presteskapet og de lærde var det inngått en spesiell avtale mellom denne guden og israelittene (jødene), og enhver tilbedelse av andre guder var forbudt for israelittene.

Tekstene i Den hebraiske bibelen/Det gamle testamente viser likevel at israelittene mente at Moabs folk ble styrt av guden Kemosh (Dommerne 11,24), og andre folk hadde sine guder (2 Mosebok 15,11). Bibeltekstene viser også at Kanaans gamle guder, som El og Baal, og gudinner som Astarte og Ashera, også lenge hadde sin plass i folkereligionen. Monoteismen fikk først etter hvert gjennomslag i hele befolkningen, gjennom påvirkning fra profetene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg