Hinduistisk alter
Under den hinduistiske lysfesten Divali spiller gudinnen Lakshmi en fremtredende rolle. Andre guddommer som også er forbundet med feiringen er Rama, Vishnu og Krishna.
Av .

Polyteisme er en religion med flere guddommer, til forskjell fra monoteisme (religion med bare én guddom). Eksempler på polyteistiske religioner er den norrøne, greske, romerske, egyptiske og aztekiske religion.

Faktaboks

Uttale
polyteˈisme

Guder i polyteistiske religioner utgjør et panteon (gudeforsamling) som fremstilles etter mønster av familier eller kongehoff. Gudene er personer med menneskelige karaktertrekk. Deres historie og virksomhet beskrives i myter, og kulten av dem utføres av profesjonelle prester, som også er viktige offentlige personer. Ingen guder i en polyteistisk religion er allmektige, selv om noen få gjerne er dominerende. I visse polyteistiske religioner (Kina, Japan) kan også mennesker bli til guder.

Polyteisme opptrer fortrinnsvis i samfunn der det er organisert arbeidsdeling og klare sosiale skiller. Slike samfunn har ofte statsdannelse og byer, selv om dette er en regel med mange unntak (for eksempel det gamle norrøne eller de tradisjonelle polynesiske samfunn). I historiens løp er polyteismen gradvis blitt fortrengt av monoteismen, men er fortsatt levende i mange asiatiske og afrikanske kulturer. Også i områder som offisielt er dominert av en monoteistisk religion, kan polyteismen leve videre i folkereligionen.

Teorier som hevdet at polyteismen er et nødvendig men forbigående stadium i menneskehetens religiøse utviklingshistorie, var tidligere utbredte, men er ikke lenger holdbare.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg