Molybdenforbindelser er kjemiske forbindelser mellom molybden og andre grunnstoffer.

Faktaboks

Uttale
molybdˈenforbindelser

I sine kjemiske forbindelser opptrer molybden med oksidasjonstallene II, III, IV, V og VI. Forbindelsene med oksidasjonstall VI er de mest bestandige.

Molybdenforbindelser har stor tilbøyelighet til å danne komplekser. Bortsett fra oksidene, halogenforbindelsene og sulfidene kjenner man nesten ingen enkle molybdenforbindelser. På grunn av sine mange mulige oksidasjonstrinn disproporsjonerer molybdenforbindelsene lett og gir blandinger av forbindelser hvor molybden forekommer i flere oksidasjonstrinn. Karakteristisk er det også at molybden med oksidasjonstall VI har stor tilbøyelighet til å danne iso- og heteropolysyrer.

Molybdenforbindelser er ofte farget og blir brukt som pigmenter. Andre anvendelser er som reagenser, smøremidler, katalysatorer, korrosjonsinhibitorer, keramiske hjelpestoffer og sporelementgjødsel. Molybdenborid, -karbid og -silisid har likeretteregenskaper. Peroksymolybdater er sterke, eksplosive oksidasjonsmidler. De teknisk viktigste molybdenforbindelser er sulfidet, med kjemisk formel MoS2, oksidet, MoO3, natriummolybdat, Na2MoO4 og ammoniummolybdat, (NH4)2MoO4.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg