Molybdensulfider er kjemiske forbindelser mellom molybden og svovel.

Faktaboks

Uttale
molybdˈensulfˈider

Molybden(VI)sulfid

Molybden(VI)sulfid, også kalt molybdentrisulfid, med kjemisk formel MoS3, felles som et svart, amorft bunnfall når hydrogensulfid ledes inn i sure molybdatløsninger.

Molybden(IV)sulfid

Molybden(IV)sulfid, MoS2 (molybdendisulfid), er det mest stabile av sulfidene. Det forekommer i naturen som molybdenitt (molybdenglans) og danner metallglinsende, blygrå, heksagonale krystaller som lett spaltes i flak. Molybden(IV)sulfid ligner på grafitt og blir i likhet med den brukt som tørt smøremiddel, fremfor alt ved høy temperatur (opp til ca. 370 °C), og som tilsetning til smørefett og smøreoljer.

Molybden(IV)sulfid er uløselig i kaldt og kokende vann, i vanlige løsemidler, i organiske syrer og i fortynnede mineralsyrer. Varm konsentrert svovelsyre, salpetersyre og kongevann løser molybden(IV)sulfid. Ved oppvarming i luft går det over i svoveldioksid, SO2, og molybden(VI)oksid, MoO3, som beskrevet i følgende reaksjonsligning:

2MoS2 + 7O2 = 2MoO3 + 4SO2

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg