molybdengjødsel

Artikkelstart

Molybdengjødsel er navnet på stoffer som blir brukt til å tilføre molybden til jord. Dette kan være dyrkingssubstrater og planter som skal sikre planteveksten.

Molybden er et mikronæringsstoff som er viktig i noen av plantens enzymsystemer. Normalt vil friske planter inneholde fra 0,1 til 1,5 mg molybden per kilogram tørrstoff. Enfrøbladete planter trenger normalt mindre molybden enn tofrøbladete. Belgvekster og korsblomstrede planter ser ut til å trenge mer molybden enn andre.

Av våre vanlige kulturplanter er særlig blomkål utsatt for å få lett synlige mangelsymptomer. Bladene blir kalt piskehale, da de bli lange og smale. Molybdenmangel opptrer oftest på jord med lav pH (sur jord) som samtidig har høyt innhold av jern og aluminium. Ofte vil kalking av slik jord redusere symptomene på molybdenmangel hos kuluturplantene.

Ved gjødsling med molybden kan det tilføres 0,1 til 0,2 kg natriummolybdat per dekar. Molybden kan også tilføres som bladgjødsling på jord der molybden lett bindes i jorda. Da brukes rundt 30 gram natriummolybdat per dekar, som sprøytes ut med åkersprøyte.

Det fins også andre gjødselslag der molybden er chelatert. Ved dyrking i veksthus og bruk av næringsløsning vil molybdenkonstrasjonen i denne være i størrelsesorden 0,05 mg/l.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg