Innskuddsmetallene er de grunnstoffene som hører til d-blokken i periodesystemet. Alle disse grunnstoffene er metaller.

Faktaboks

Også kjent som

overgangsmetallene

Definisjon

Innskuddsmetallene er grunnstoffer som har et delvis fylt d-skall som grunnstoff eller i et stabilt kation. Dette tilsvarer grunnstoffene i grupper 3–11 i periodesystemet.

Scandium (Sc) og yttrium (Y) i gruppe 3 har ett elektron i d-skallet og er dermed innskuddsmetaller. Lantan (La) og actinium (Ac) i gruppe 3 regnes vanligvis som indre innskuddsmetaller sammen med grunnstoffene i f-blokken.

Sink (Zn) og kadmium (Cd) i gruppe 12 har et fylt d-skall og regnes dermed ikke som innskuddsmetaller, selv om de er del av d-blokken.

Kjemiske egenskaper

Som sentralion i kompleksforbindelser kan innskuddsmetallene ofte ha varierende oksidasjonstall. Kompleksene har ulik farge ut fra liganden som er bundet til sentralionet og ut fra oksidasjonstall for metallet. De ulike mulige oksidasjontallene gjør også at innskuddsmetallene kan bidra til katalyse som kofaktor i enzymer. Jern (Fe) forekommer for eksempel som stabilt kation og som kofaktor i enzymer som Fe2+ og Fe3+.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg