Fuchsia

Artikkelstart

Fuchsia er en planteslekt i mjølkefamilien med cirka 100 arter, små trær eller busker som for det meste hører hjemme i Mellom-Amerika og Sør-Amerika.

Faktaboks

Uttale
fˈuchsia
Også kjent som
tåre Kristi blodsdråpe
Etymologi
etter den tyske botanikeren L. Fuchs
Vitenskapelig navn
Fuchsia
Beskrevet av
Carl von Linné

Mange arter og kultivarer (sorter) dyrkes som prydvekster på grunn av vakre, hengende blomster. Disse har farget (hvitt eller rødt), sambladet og firefliket beger. Kronen, som også gjerne er firetallig, kan være rød, hvit, blå, enkel eller dobbel. Frukten er et bær som gjerne sitter lenge og som er spiselig hos glanståre eller fakkeltåre (som har det latinske navnet Fuchsia fulgens).

Som stueplante, balkongplante og hageplante dyrkes vanlig fuksia eller edeltåre (latinsk navn: Fuchsia x hybrida) i tallrike sorter, vekslende med hensyn både til vekstform og til blomstenes størrelse og farger.

Andre arter som dyrkes er magellantåre (latinsk navn: Fuchsia magellanica), som er en klatrende busk med blomster enkle eller i par; tretåre (latinsk navn: Fuchsia arborescens) som er en busk eller et tre med blomster i klaser; og kryptåre (latinsk navn: Fuchsia procumbens) som er krypende og hengende med opprette blomster.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Fuchsia
Fuchsia
Artsdatabanken-ID
128730
GBIF-ID
5938221

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg