mineralsamling

Mineralsamling, hobby som går ut på å samle, ordne og studere mineralprøver. Omfatter ulike retninger, fra samling av dekorative prøver og smykkestener til samling av mer systematisk og vitenskapelig karakter. Beslektede områder er samling av meteoritter, bergarter og fossiler.

Faktaboks

uttale
minerˈalsamling

Hobbyen er særlig utbredt i USA (hvor utøverne kalles rockhounds), men har etter hvert fått stor utbredelse også i Europa. Det holdes årlig en rekke mineralmesser, hvorav de mest kjente i Tucson (Arizona), Denver (Colorado) og München. Det utgis dessuten tidsskrifter i flere land både på amatørmessig og mer profesjonelt nivå. Et visst kommersielt preg har etter hvert gjort seg gjeldende, idet mineraler er handelsvare og de vakreste eksemplarer oppnår skyhøye priser. I mange tilfeller er gode mineralprøver utmerkede investeringsobjekter. Den økende interesse for mineralsamling har i visse tilfeller ført til utplyndring av forekomster, til særlig skade for grunneiere og forsknings- og undervisningsinstitusjoner. En del forekomster blir derfor vernet ved fredning.

Norske samlere er organisert i Norske Amatørgeologers Sammenslutning (NAGS), som 2006 omfattet 36 lokale foreninger. Organisasjonen utgir kvartalsvis tidsskriftet Stein.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg