krystallfysikk

Artikkelstart

Krystallfysikk er studiet av krystallenes fysiske egenskaper og hvordan disse henger sammen med deres krystallstruktur.

Krystallenes fysiske egenskaper lar seg inndele i skalare og vektorielle. De skalare egenskapene er helt uavhengige av retningen, for eksempel densitet og spesifikk varme. De vektorielle egenskapene er derimot retningsavhengige, for eksempel kohesjon, elastisitet, ledningsevne (for varme eller elektrisitet), lysets forplantningshastighet, termisk utvidelse og kompressibilitet.

Hos gassformige og flytende stoffer, inklusive glass, er disse egenskapene de samme i alle retninger; stoffet er isotropt, det vil si at alle retninger er likeverdige. De kubiske krystallene er også isotrope med hensyn til de fleste vektorielle egenskaper, for eksempel optiske forhold, men ikke når det gjelder spaltbarhet eller hardhet (kohesjon).

Hos alle andre krystaller er derimot de vektorielle egenskapene forskjellige i ulike retninger; krystallen er anisotrop. De anisotrope egenskapene er betinget av krystallens gitterstruktur. Spaltbarhet er for eksempel særlig fremtredende for krystaller med sjiktgittere (grafitt, glimmere). Også vekst og oppløsning av krystaller er retningsavhengige fenomener. Mest interessant er kanskje lysets gang gjennom anisotrope krystaller.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg