Krystallfysikk, studiet av krystallenes fysiske egenskaper og hvordan disse henger sammen med deres krystallstruktur.

Krystallenes fysiske egenskaper lar seg inndele i skalare og vektorielle. De skalare egenskaper er helt uavhengige av retningen, f.eks. densitet og spesifikk varme. De vektorielle egenskaper er derimot retningsavhengige, f.eks. kohesjon, elastisitet, ledningsevne (for varme eller elektrisitet), lysets forplantningshastighet, termisk utvidelse og kompressibilitet.

Hos gassformige og flytende stoffer, inklusive glass, er disse egenskaper de samme i alle retninger, stoffet er isotropt, dvs. alle retninger er likeverdige. De kubiske krystaller er også isotrope med hensyn til de fleste vektorielle egenskaper, f.eks. optiske forhold, men ikke når det gjelder spaltbarhet eller hardhet (kohesjon).

Hos alle andre krystaller er derimot de vektorielle egenskaper forskjellige i ulike retninger, krystallen er anisotrop. De anisotrope egenskaper er betinget av krystallens gitterstruktur. Spaltbarhet er f.eks. særlig fremtredende for krystaller med sjiktgittere (grafitt, glimmere). Også vekst og oppløsning av krystaller er retningsavhengige fenomener. Mest interessant er kanskje lysets gang gjennom anisotrope krystaller, se krystalloptikk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.