spinell

Artikkelstart

Spinell er et kubisk mineral og et magnesiumaluminiumoksid. Mineralet kan inneholde noe krom (picotitt) eller jern (pleonast eller ceylonitt).

Faktaboks

Uttale
spinˈell
Etymologi
av fransk, fra latin ‘pigg, torn’

Spinell brukes også om en gruppe kubiske oksidmineraler med generell formel AB2O4, hvor A kan være for eksempel magnesium, toverdig jern, mangan, sink, kobber, nikkel eller titan, og B kan være aluminium, treverdig jern (eventuelt toverdig), krom eller lignende.

Krystallstrukturen hos spineller er interessant, idet metallatomene kan være ordnet eller uordnet fordelt mellom gitterposisjonene, og det kan også opptre tomplasser i gitteret. Dette påvirker blant annet de magnetiske egenskaper (jfr. ferritt).

Klare, fargede varieteter av spinell brukes som edelstener, særlig den røde (spinellrubin) fra Myanmar og Sri Lanka. Ellers kan mineralet være fargeløst, grønt eller blått. Alminnelig spinell forekommer i metamorfe bergarter (særlig i marmor) og i alluviale forekomster.

Egenskaper for mineralet spinell

Egenskap Verdi
Sammensetning oksid
Kjemisk formel MgAl2O4
Hardhet 7½–8
Massetetthet 3,6–4,1 g/cm³
Krystallsystem isometrisk

De viktigste mineraler i spinellgruppen

Mineral Kjemisk formel
Spinell MgAl2O4
Hercynitt FeAl2O4
Galaxitt MnAl2O4
Gahnitt ZnAl2O4
Magnesioferritt MgFe2O4
Magnetitt FeFe2O4
Jakobsitt MnFe2O4
Franklinitt ZnFe2O4
Trevoritt NiFe2O4
Cuprospinell (Cu,Mg)Fe2O4
Magnesiokromitt MgCr2O4
Kromitt FeCr2O4
Ulvöspinell Ti4+Fe22+O4

I tillegg til mineralene i tabellen finnes såkalte tiospineller med samme struktur, men hvor oksygenet er erstattet av svovel (for eksempel linneitt, carrollitt, siegenitt, polydymitt, violaritt, daubréelitt).

Ringwooditt er et magnesiumsilikat med samme sammensetning som olivin (Mg2SiO4), men med spinellstruktur. Mineralet beskrevet fra meteoritter. På grunn av sin tette struktur er det antatt å opptre i dypere deler av Jordens mantel).

Syntetisk spinell

Det er mulig å syntetisk lage forbindelser med spinellstruktur, for eksempel titan(IV)-dobbeltoksider og ferritt. De har en meget stor kjemisk variasjon. Syntetisk spinell med formelen MgAl2O4 lages i flere farger ved verneuilprosessen og er en populær smykkestein.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg