Meromiktisk innsjø, innsjø hvor de dypere vannmasser ikke fornyes under sirkulasjonsperiodene slik som i dimiktiske innsjøer.

Dette skyldes en anrikning av løste mineralsalter i dypvannet, for eksempel bikarbonater av kalsium, magnesium, jern og mangan. Denne type saltanrikning er som regel forårsaket av bakterielle prosesser i innsjøens dypvann og sedimenter, og slike innsjøer betegnes biogent meromiktiske. En annen type får tilført sitt tunge dypvann fra mineralholdige kilder og betegnes krenogent (kildefødt) meromiktisk. Dypvannssjiktet med saltanrikning kalles monimolimnion.

Den øverste sirkulerende vannmassen i en meromiktisk innsjø betegnes miksolimnion. Miksolimnion har regelmessige sirkulasjonsperioder som i dimiktiske sjøer. Overgangssjiktet til monimolimnion betegnes kjemoklin, jamfør holomiktisk. Anrikningen av salter i monimolimnion gir dette vannet en høy massetetthet og det vil kreve ekstra energitilførsel for å blande det inn i miksolimnion som har mindre massetetthet.

En spesiell og sjelden form for meromiksis finnes i en rekke norske vann som har gammelt (relikt) sjøvann i monimolimnion. Dette er den siste rest av vannet i fjorder som har blitt avsnørt fra havet under landhevningen. De kjente forekomstene er: Rørholtfjorden (en del av Tokke i Kragerøvassdraget), Kilevann og Birkelandsvatn (Telemark), Tronstadvatn (Vest-Agder), Birkelandsvatn (Rogaland), Botnvatnet, Rørhopvatnet og Strandvatnet (Nordland). 

I Norge finnes biogent meromiktiske innsjøer også i områder med kalkbergarter og i dødisgroper i israndavsetningene på  Øvre Romerike. Kjente lokaliteter er: Nordbytjernet, Transjøen og Ljøgodttjernet i Ullensaker. Andre meromiktiske innsjøer: Svinsjøen i Asker og Blankvann i Oslo.

Biogen meromiksis kan også skyldes akkumulering av jern i monimolimnion. Kjente lokaliteter er: Skjennungen og Store Åklungen i Oslo.

Nordbytjernets monimolimnion har verdens høyeste registrerte konsentrasjon av mangan i akvatisk miljø. Det dominerende anionet i monimolimnion er normalt hydrogenkarbonat. Det krenogent meromiktiske Kongressvatn på Spitsbergen har tilførsel fra kilder rike på kalsiumsulfat

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.