hydrogenkarbonater

Artikkelstart

Hydrogenkarbonater er innen kjemi en fellesbetegnelse på salter hvor anionet er hydrogenkarbonationet, som har kjemisk formel HCO3. Hydrogenkarbonater ble tidligere kalt bikarbonater eller sure karbonater.

Faktaboks

Uttale
hydrogˈenkarbonˈater

Faste hydrogenkarbonater er kjent for alkalimetallene (med unntak av litium) og ammonium.

Egenskaper

Løsninger av hydrogenkarbonater i vann reagerer svakt basisk (pH = 8,2) på grunn av den kjemiske reaksjonen som kan illustreres med følgende reaksjonsligning:

HCO3(aq) → CO2(aq) + OH(aq)

Natriumhydrogenkarbonat, NaHCO3, er tungt løselig i vann og faller ut som bunnfall når karbondioksid, CO2, innføres i en kald, mettet løsning av natriumhydroksid, NaOH, eller natriumkarbonat, Na2CO3:

OH(aq)+ CO2(g) → NaHCO3(s)

Tilsatt sterk syre avgir hydrogenkarbonatene CO2-gass. Tungt løselige karbonater, som kalsiumkarbonat, CaCO3, kan bringes i løsning som hydrogenkarbonat ved reaksjon med karbondioksid:

CaCO3(s)+ H2O(aq) + CO2(g) → Ca2+(aq)+ 2HCO3(aq)

Reaksjonen skjer også i naturen og er den viktigste årsak til at det dannes hardt vann. Ved koking av vannet går reaksjonen i motsatt retning, og karbondioksidgass avgis mens karbonat faller ut. Denne hardheten (temporær hardhet), som skyldes hydrogenkarbonater, kan derfor fjernes ved koking.

Bruk

Natriumhydrogenkarbonat har vært brukt som middel mot syreoverskudd i magen og blir blant annet brukt i bake- og bruspulver, og i brannslukningsapparater. Ved oppvarming spaltes NaHCO3 til Na2CO3.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg