En konservator ved Kölnisches Stadtmuseum i Köln måler styrken på lyset som treffer maleriet.
.
Lisens: CC BY SA 3.0
Portrett av Abbot Lawrence, malt av den amerikanske kunstneren George Peter Alexander Healy (1813–1894). Eksempel på maleriets tilstand før og etter behandling.
.
Lisens: Public Domain
Barken Carl Pihl, under konservering
.
Lisens: CC BY NC ND 4.0

Malerikonservering er å beskytte og vedlikeholde, og om nødvendig reparere og tilbakeføre til opprinnelig tilstand, alle typer maleri.

Faktaboks

Uttale
malerˈikonservˈering

Det gjelder staffelimaleri hvor fargene er påført lerret eller plate av tre eller metall, maleri hvor fargene er påført papir eller elfenben, og veggmaleri hvor fargene er påført en murvegg.

Forebygging

Malerikonservering har som mål å forhindre skader. Det gjør man ved å stabilisere de miljømessige forholdene i de lokalene som malerier blir stilt ut i eller lagret. Viktige tiltak er å kontrollere og regulere belysning, temperatur og luftfuktighet samt fjerne støv og alt annet som kan føre til forurensning.

Et overordnet mål er å redusere uheldige påvirkninger ved oppbevaring, transport eller utstilling.

Rens, sprekker, dublering

Malerier som har mørknet i overflaten på grunn av lys og forurensning, kan bli renset for å få frem de opprinnelige fargene.

Overflaten i enkelte malerier kan være påført ferniss som virker uheldig inn på fargene, og som derfor må fjernes.

Behandling av små eller store sprekker i malingen eller maling som flasser i overflaten, er typiske oppgaver for utbedring. Andre skader kan være riper, flenger eller hull.

Andre tiltak er dublering, også kalt marouflage. Metoden går ut på å feste et nytt lerret eller annet materiale på baksiden av et eldre eller skadet maleri i den hensikt å gi lagene med maling bedre støtte.

Konservering og restaurering

På 1800- tallet og langt ut på 1900-tallet skilte man ikke klart mellom konservering og restaurering. Restaurering innebærer en fullstendig utbedring av malerier hvor fargene er bleknet, eller lerretet er revnet.

Moderne malerikonservering har som mål å opprettholde det historisk opprinnelige ved alle typer maleri. Bevarende inngrep og forbedringer som blir betraktet som nødvendige for å hindre forfall, skal ideelt sett kunne fjernes. Man sier de skal være reversible. Det betyr at konserverende behandling helst ikke bør føre til at maleriet endres for alltid.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg