Stanislaw Przybyszewski, kasein og limfarge på lerret, 75x60 cm., malt av Edvard Munch i 1894. Lerretet ble dublert i 1951, noe som førte til at den grove strukturen i dubleringslerret preger maleriets overflate (dublering innebærer at et nytt lerret blir klebet bak på det originale).
/Munchmuseet, Public Domain.
Lisens: CC BY 4.0

Marouflage er en fransk betegnelse for en teknikk som går ut på å overføre og lime et lerret, enten før eller etter at det er ferdig malt, permanent til en vegg eller tak. Betegnelsen blir dessuten anvendt når et skadet kunstverk på papir eller lerret blir forsterket ved å feste det til et stivere materiale (lerret, treplate eller lignende).

Faktaboks

Uttale
maruflˈa:ʒ
Etymologi
av fransk ‘lim’

Marouflage – overføring fra lerret til vegg

Den franske maleren Pierre Puvis de Chavannes er kjent for sine mange utsmykninger av vegger i offentlige bygninger i Paris. Disse ble nærmest alltid uført som maleri på lerret og deretter limt på veggene. Denne kunstneren bestrebet seg på å la fargene ligge tett opp mot de bleke nyanser man tradisjonelt bruker i fresker.

Konservering

I faget malerikonservering bruker man betegnelsen dublering som alternativ til marouflage når et kunstverk blir festet til et stivere underlag.

Flere av Edvard Munchs malerier, som har skader i lerretet, har blitt forsterket ved dublering.

Dublering kan imidlertid føre til sekundære skader. Blant annet kan det opprinnelige lerretet bli strukket med risiko for sprekkdannelser i fargenes overflate. Videre kan strukturen i opprinnelige penselstrøk bli svekket.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Hackney, Stephen (2020). On Canvas. Preservering the Structure of Painting. Los Angeles: Getty Conservation Institute
  • Tveit, Eva Storvik, Ferrer, Jin Strand (2016). "Gode intensjoner og uante resultater – Konsekvenser av tidligere konserveringsbehandlinger av Edvard Munchs malerier". Norsk museumstidskrift, vol. 2, s. 30-43

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg