krakelering (kunst)

La Comtesse de Tillières (detalj), olje på lerret, utført av Jean-Marc Nattier 1750, tilhører Wallace Collection, London. Lange, litt skarpe krakeleringer er søkt skjult ved sekundær overflatebehandling.
Public Domain.

Artikkelstart

Krakelering er et fint forgrenet nett av sprekker i et maleri, keramisk gjenstand eller grafisk trykk på papir.

Faktaboks

Uttale
krakelˈering
Etymologi
av fransk

Maleri

Tebolle, dreid og glasert keramikk, raku-teknikk, høyde 8,4 cm., utført av Keiko Hasegawa mellom 1975 og 1980. Tydelige krakeleringer i overflaten.
/Nasjonalmuseet, Oslo, Fri ikke-kommersiell bruk.
Lisens: CC BY NC 4.0

Krakelering kan fremkomme ved at ferniss og maling trekker seg forskjellig sammen under tørking, som ofte skyldes dårlig håndverk eller uheldig kombinasjon av materialer, slik at det oppstår spenninger med den følge at overflatens hinne brister. Krakelering kan dessuten oppstå ved at den malte overflaten utsettes for mekanisk påvirkning, som slag eller støt. I det første tilfellet danner sprekkene et mønster som i et nett. Ved støt blir det dannet et sirkulært område med sprekker. Sprekkene kan gå gjennom ferniss og lagene med farger, og helt ned til grunderingen.

Sprekkmønsteret varierer etter teknikk (oljemaling, tempera), bunnmateriale (lerret, treplate) og miljø (luftfuktighet).

Craquelure anglais

Krakeleringer som skyldes bruk av asfalt, blir kalt craquelure anglais («engelsk krakelering»), med henvisning til maleriene til den britiske kunstneren Joshua Reynolds, som er preget av denne typen sekundære skader.

Keramikk

Krakelering av glasuren på pryd- og bruksgjenstander av glass eller keramikk skyldes aldring og spenninger i materialet.

Krakelering som en villet dekorativ effekt blir av og til etterstrebet av kunstnere og produsenter av pryd- og bruksgjenstander.

Papir

Portrett av gutt, etsning på papir, 9,3x6,7 cm., utført av Rembrandt i 1641. Papiret har synlige krakeleringer.
British Museum, Public Domain.
Lisens: CC BY NC SA 4.0

Grafiske trykk kan sprekke opp som et resultat av feil under trykkeprosessen, spenninger i papiret eller sekundære skader.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Bucklow, Spike Laas (1996). Formal Connoisseurship and the Characterisation of Craquelure. Cambridge: Girton College
  • Gilberte, Émile-Mâle (1976). The Restorer´s Handbook of Easel Painting. London: van Nostrand Reinhold

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg