Liv utenfor jorda betegner hypotetiske livsformer som befinner seg et annet sted enn Jorda og som ikke har sitt opphav fra Jorda. Foreløpig er ikke slike livsformer blitt observert.

Faktaboks

Også kjent som

utenomjordisk liv

ekstraterrestrisk liv

romvesen

Historikk

Tanken om at det kan finnes liv utenfor Jorda er mange hundre år gammel. Først var det bare en rent filosofisk spekulasjon. Siden fikk man hypoteser og til slutt teorier som bygde på observasjoner. Oppdagelsen av kanaler på overflaten til Mars i 1877 og Percival Lowells studier av Mars brakte diskusjonen om liv på andre av solsystemets planeter enn Jorda til et høydepunkt omkring år 1900. Men etter hvert ble man klar over at forholdene på Mars, som var den planet der betingelsene for liv syntes å være best, var sterkt livsfiendtlige, i alle fall i våre dager.

Leting etter liv i solsystemet

De siste tiårene har funn av bakterier i stadig mer ekstreme forhold på jordkloden ført til at mange ikke er fullstendig avvisende til at det kan eksistere liv på Mars, for eksempel under bakken. Dette holder på å utforskes nærmere av romfartøy som har landet på Mars, deriblant Curiosity.

Oppdagelsen av hav av vann under overflaten på flere av månene i det ytre solsystemet, deriblant Europa, har ført til spekulasjoner om det kan finnes livsformer i disse havene. Det er stor interesse for å sende et romfartøy dit for å utforske det nærmere og både NASA og ESA jobber med slike planer.

Leting etter liv utenfor solsystemet

Det finnes milliarder av stjerner bare i vår galakse, Melkeveien, og det finnes milliarder av andre galakser. Nå mener man, i motsetning til tidligere, at dannelse av planetsystemer rundt stjerner er vanlig. Det finnes derfor sannsynligvis milliarder av planeter som kretser rundt andre stjerner, kalt ekstrasolare planeter, og på noen av disse kan liv ha utviklet seg. En måte å undersøke disse planetene for liv er ved å studere deres atmosfærer for spor etter biologiske prosesser. Etter hvert som teleskopteknologien utvikler seg er håpet at det vil være mulig å ta gode nok bilder av slike planeter for å kunne se om de er dekket av skog og hav slik som Jorda.

En annen måte å lete etter liv på er å lytte etter radiosignaler fra teknologisk avanserte sivilisasjoner. Leting etter liv utenfor solsystemet har i flere år vært i gang med radioteleskoper i det såkalte SETI-prosjektet (Search for Extra-Terrestrial Intelligence).

Den internasjonale astronomiske union har opprettet en egen kommisjon, Bioastronomi, som blant annet har til oppgave å søke etter planeter rundt andre stjerner, søke etter radiotransmisjon av ekstraterrestrisk opprinnelse, studere interstellare organiske molekyler og deres dannelsesprosesser, og ikke minst å koordinere arbeidet på disse felter på internasjonalt nivå.

Troen på ekstraterrestrisk liv er i de senere årene blitt styrket ved at man i interstellare støvskyer har kunnet påvise over 100 kompliserte interstellare molekyler, blant disse maursyre og alkohol.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg