Tanken om liv utenfor Jorda, ekstraterrestrisk liv, er mange hundre år gammel. Først var det bare en rent filosofisk spekulasjon, siden fikk man hypoteser og til slutt teorier som bygde på observasjoner. Oppdagelsen av Mars-kanalene i 1877 og Percival Lowells studier av Mars brakte diskusjonen om liv på andre av solsystemets planeter enn Jorda til et høydepunkt omkring år 1900. Men etter hvert ble man klar over at forholdene på Mars, som var den planet der betingelsene for liv syntes å være best, var sterkt livsfiendtlige, i alle fall i våre dager. I de siste årene har funn av bakterier i stadig mer ekstreme forhold på jordkloden ført til at mange ikke er fullstendig avvisende til at det kan eksistere liv på Mars. Se Mars (liv på Mars).

Det finnes milliarder av stjerner bare i vår galakse, Melkeveisystemet, og det finnes milliarder av andre galakser. Nå mener man, i motsetning til tidligere, at dannelse av planetsystemer er vanlig. Det finnes derfor sannsynligvis milliarder av planeter som kretser rundt andre soler, og på mange av disse kan liv ha utviklet seg. Mye taler for at det i universet finnes sivilisasjoner utenom Jorda.

Troen på ekstraterrestrisk liv er i de senere årene blitt styrket ved at man i interstellare støvskyer har kunnet påvise over 100 kompliserte interstellare molekyler, blant disse maursyre og alkohol.

Astronomene er i de siste tiårene blitt mer optimistiske, og søking etter liv utenfor solsystemet har i flere år vært i gang med radioteleskoper i det såkalte SETI-prosjektet (Search for Extra-Terrestrial Intelligence). Så langt har resultatene vært negative. Den internasjonale astronomiske union, IAU, har opprettet en egen kommisjon, Bioastronomi, som bl.a. har til oppgave å søke etter planeter rundt andre stjerner, søke etter radiotransmisjon av ekstraterrestrisk opprinnelse, studere interstellare organiske molekyler og deres dannelsesprosesser, og ikke minst å koordinere arbeidet på disse felter på internasjonalt nivå.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.