Allen Telescope Array i California brukes i letingen etter signaler fra verdensrommet
Seth Shostak/SETI Institute.

SETI er leting etter utenomjordisk intelligens, eller den aktivitet som foregår på vitenskapelig grunnlag for å konstatere om det finnes intelligent liv andre steder i universet. Navnet er en forkortelse for det engelske uttrykket «Search for Extra-Terrestrial Intelligence».

Faktaboks

Etymologi
Forkortelse for engelsk Search for Extra-Terrestrial Intelligence

Letingen har stort sett foregått ved at man analyserer mottatte signaler i frekvensområdet 1–10 GHz for å finne en eller annen form for et «budskap». Lavere frekvenser forstyrres av galaktisk støy, de høyere absorberes av Jordens atmosfære. Innenfor dette vinduet er 1,42 GHz, egenfrekvensen til hydrogenatomet, spesielt mye benyttet.

Prosjekter

Howard E. Tatel Radio Telescope

Teleskopet som ble brukt i Ozma-prosjektet, Howard E. Tatel Radio Telescope.

Det første virkelige SETI-initiativet kom med den amerikanske astronomen Frank D. Drakes Project Ozma i april 1960. Her ble en 26 meters antenne på National Radio Astronomy Observatory brukt til å lytte etter signaler nær 1,42 GHz, fra stjernene Tau Ceti og Epsilon Eridani. 200 timers lytting gav intet resultat. Omkring 60 prosjekter har etterfulgt Ozma. Ett av de viktigste var Project Phoenix, som ble drevet av SETI Institute. Der benyttet man National Radio Astronomys 43 meters teleskop i Green Bank, West Virginia for å analysere radiosignaler på 28 millioner kanaler fra cirka 1000 sol-lignende stjerner innenfor en avstand på cirka 60 parsec (200 lysår).

Ved University of California, Berkeley, ble det utført en serie lytteforsøk under betegnelsen SERENDIP (Search for Extraterrestrial Radio Emission from Nearby Developed Intelligent Populations). SERENDIP I (1979–1982) benyttet forholdsvis små antenner og utstyr for mottak på 100 kanaler. SERENDIP V som startet opp i 2009 brukte inntil dets kollaps i 2020 det store Arecibo-teleskopetPuerto Rico og Green Banks teleskopet. I Australia pågikk et tilsvarende prosjekt, Southern SERENDIP, som benyttet det fullt styrbare 64 meters radioteleskopet ved Parkes Observatory i New South Wales, fra 1998-2005.

Resultater

Ingen prosjekter har hittil gitt noen antydning om utenomjordisk intelligens, og det har flere ganger vært reist spørsmål om bruk av andre typer utstyr og letestrategier, for eksempel leting etter synlige laserstråler eller utstråling av overskuddsvarme fra kolossale energiprosjekter.

I tilfelle det en dag skulle mottas et signal som antyder utenomjordisk intelligens, er det utarbeidet forslag til retningslinjer for verifisering, bekjentgjørelse og eventuelt «svar».

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg