SETI

Teleskopet som ble brukt i Ozma-prosjektet, Howard E. Tatel Radio Telescope.

Inngangen til SETI-instituttet
/Wikimedia Commons.

SETI er leting etter utenomjordisk intelligens, eller den aktivitet som foregår på vitenskapelig grunnlag for å konstatere om det finnes intelligent liv andre steder i universet. Navnet er en forkortelse for det engelske uttrykket «Search for Extra-Terrestrial Intelligence».

Faktaboks

etymologi:

Forkortelse for engelsk Search for Extra-Terrestrial Intelligence

Letingen har stort sett foregått ved at man analyserer mottatte signaler i frekvensområdet 1–10 GHz for å finne en eller annen form for et «budskap». Lavere frekvenser forstyrres av galaktisk støy, de høyere absorberes av Jordens atmosfære. Innenfor dette vinduet er 1,42 GHz, egenfrekvensen til hydrogenatomet, spesielt mye benyttet.

Prosjekter

Det første virkelige SETI-initiativet kom med den amerikanske astronomen Frank D. Drakes Project Ozma i april 1960. Her ble en 26 meters antenne på National Radio Astronomy Observatory brukt til å lytte etter signaler nær 1,42 GHz, fra stjernene Tau Ceti og Epsilon Eridani. 200 timers lytting gav intet resultat. Omkring 60 prosjekter har etterfulgt Ozma. Ett av de viktigste til 1999 er Project Phoenix, som drives av SETI Institute. Man benytter National Radio Astronomys 43 meters teleskop i Green Bank, West Virginia, for å analysere radiosignaler på 28 millioner kanaler fra cirka 1000 sol-lignende stjerner innenfor en avstand på cirka 60 parsec (200 lysår).

Ved University of California, Berkeley, har man utført en serie lytteforsøk under betegnelsen SERENDIP (Search for Extraterrestrial Radio Emission from Nearby Developed Intelligent Populations). SERENDIP I (1979–1982) benyttet forholdsvis små antenner og utstyr for mottak på 100 kanaler. SERENDIP IV bruker det store Arecibo-teleskopetPuerto Rico som har en diameter på 305 meter og utstyr for mottak på opptil 167 millioner kanaler. I Australia pågår et tilsvarende prosjekt, Southern SERENDIP, som benytter det fullt styrbare 64 meters radioteleskopet ved Parkes Observatory i New South Wales.

Resultater

Ingen prosjekter har hittil gitt noen antydning om utenomjordisk intelligens, og det har flere ganger vært reist spørsmål om bruk av andre typer utstyr og letestrategier, for eksempel leting etter synlige laserstråler eller utstråling av overskuddsvarme fra kolossale energiprosjekter.

I tilfelle det en dag skulle mottas et signal som antyder utenomjordisk intelligens, er det utarbeidet forslag til retningslinjer for verifisering, bekjentgjørelse og eventuelt «svar».

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg