astrobiologi

NASA.

Artikkelstart

Astrobiologi er læren om eller studiet av liv i universet. Astrobiologien søker å forstå byggeklossene som gir opprinnelse til liv og hvordan liv har eller kan ha utviklet seg. Kunnskap om opprinnelsen av liv på Jorda gjør det mulig å lete etter liv i universitet. Fagfeltet omfatter derfor blant annet astronomi og astrofysikk, men også geologi, biologi, kjemi, paleontologi og ingeniørfag; indirekte også filosofi og teologi. Begrepet astrobiologi blir nå mer brukt enn det tidligere begrepet eksobiologi.

Beboelige planeter

Beboelige planeter

Letingen etter ekstrasolare planeter, også kalt eksoplaneter – planeter rundt andre stjerner enn sola, har foregått og foregår med bakkebaserte teleskoper og med spesialutstyrte satellitter. Flere tusen ekstrasolare planeter er oppdaget, flere av dem er på størrelse med Jorda. Noen av disse er definert som potensielt beboelige, det vil si at de har egenskaper eller komponenter som kan være forenlig med primitivt liv. Dette innebærer at planeten er i den beboelige sonen rundt en stjerne, hvor det kan være nok atmosfære og trykk til at det kan være vann på eller under overflaten av planeten. I tillegg vurderes andre egenskaper som er sammenlignbare med Jordas. Dette vil inenbygge en analyse av tegn på de 6 såkalte byggesteinene for primitivt liv: karbon, nitrogen, oksygen, fosfor, svovel og hydrogen. Spørsmålet om beboelighet og mulig liv er mye videre enn bare planets avstand til en stjerne og en sammenligning med Jorda, og flere av disse egenskapene kan være vanskelig å observere på svært stor avstand.

Leting etter intelligent liv

SETIs antenner
NASA/SETI.

Utover egenskaper som kan være forenlig med primitivt liv, letes det også etter intelligent liv i universet. Det skjer med radioteleskoper, store enkeltvis eller flere mindre knyttet sammen, og noen med utstyr som gjør det mulig å avlytte mange millioner avgrensede frekvensområder samtidig. Det letes også etter optiske indikasjoner, for eksempel laserpulser. Se SETI. Frem til 2020 er ingen signaler som kan knyttes til intelligent liv registrert.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg