Hypotetisk er noe som er betinget, tenkt, lagt til grunn som en antagelse, som en hypotese.

Å omtale noe som «hypotetisk» vil i mange sammenhenger kommunisere at man har liten eller ingen grunn til å tro at dette noe faktisk er tilfelle. Innholdet i en vitenskapelig hypotese behøver ikke være hypotetisk, eller «rent hypotetisk», i denne forstand, da det gjerne kan foreligge betydelig evidens for at hypotesen stemmer. Det faktum at hypoteser spiller en sentral rolle i hypotetisk-deduktiv metode betyr altså ikke at hypoteser er bare hypotetiske i nevnte forstand.

Innenfor logikk betegnes av og til utsagn på formen «Hvis A, så B» som hypotetiske utsagn. Men denne terminologien er noe foreldet.

Filosofen Kant trekker i sin moralfilosofi et berømt skille mellom hypotetiskeog kategoriske imperativer. Begge er utsagn om at man skal eller må gjøre (eller unnlate å gjøre) noe. Forskjellen er at mens kategoriske imperativer gjelder ubetinget, kun i kraft at man er et vesen med fornuft og vilje, gjelder hypotetiske imperativer betinget, nemlig på den betingelse at man har satt seg en gitt målsetning. Et eksempel på et hypotetisk imperativ er «Om du vil komme i form, må du trene.»

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg