Lappvier blader
Lappvier har relativt smale blader som er tett håra på begge sider. Karakteristisk er den nedbøyde bladkanten. Kongsvoll, Oppdal.
Lappvier blader
Lisens: CC BY SA 3.0

Lappvier er en buskforma art i vierfamilien. Dette en av de gråfarga vierne som er vanlig i fjellet i hele Norge. Bladene hos lappvier er lodne av hår på begge sider og har karakteristisk nedbøyd bladkant. Det siste skiller arten fra den snarlike sølvvier som har flat kant. Bladene er ganske tjukke og er som regel lansettforma eller smalt elliptiske.

Faktaboks

Etymologi
Fra latin for "fra Lappland", det vil si fra nordlige deler av Fennoskandia.
Vitenskapelig navn
Salix lapponum
Beskrevet av
Carl von Linné
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig

Utseende

Lappvier blader og kapsler
Hos lappvier er både unge kvister og neste års knopper tett håra. Kongsvoll, Oppdal.
Lappvier blader og kapsler
Lisens: CC BY SA 3.0

Lappvier er busker som oftest er fra en halv til halvannen meter høye. Buskene har brune årskvister med korte hår som faller av seinere i sesongen. Lappvier har ikke akselblad. Bladene er lansettforma eller ellipsoide og som regel smalere enn hos sølvvier. Bladkanten er tydelig nedbøyd, særlig mot bladgrunnen. Bladkanten er hel. Bladene er tett lodne av korte, krusete hår på begge sider. Fargen på bladene er bleikgrønn under og grågrønn over.

Lappvier blomster gjerne godt før lauvsprett. Aksstilkene er meget korte og mangler blad. Hannaksene er rødlige før pollenknappene åpner og så gule mens det finnes pollen. Hunnaksene er grågrønne eller gulgrå og fruktknutene er tett dekka av hår. Griffel og arrene er rødgule eller gule. De to arrflikene er hele og ikke forgreina som hos sølvvier. Frøene er som hos andre viere små og har rikelig med frøull som sprer frøene med vinden når kapslene sprekker opp.

Utbredelse

Lappvier er vanlig i fjellskog og i fjellet i hele landet. Arten er mer spredt i lavlandet og sjelden i Agder. Lappvier har sin verdensutbredelse i Europa og Vest-Asia.

Reproduksjon

Salix lapponum

Salix lapponum, lappvier. Foto fra: Botanisk hage, Århus, Danmark

Lappvier produserer nektar og oppsøkes av ulike insekter både for nektar og for pollen fra hannblomstene. I tillegg til slik insektpollinering har trolig vindpollinering en viss betydning.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Faktaboks

lappvier
Salix lapponum
Tidligere vitenskapelig navn
Salix limosa Wahlenb.
Artsdatabanken-ID
102681
GBIF-ID
7104074

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg