Kufi
En mann med kufi under fredagsbønnen i en moské.
Kufi
Av /Getty.

Kufi er en kort, myk, rund lue som brukes av noen muslimske menn og gutter. Lua er utbredt over hele verden. Dette har ført til at det er kjent under flere navn: topi i India, Pakistan og Bangladesh og kufi i Afrika, USA og store deler av Europa. På arabisk kalles den ṭāqīya.

Faktaboks

Også kjent som

ṭāqīya, topi, bønnelue

Kufien er som regel vevd eller heklet i bomull, og finnes i flere varianter og ulike farger, både med og uten mønster. Noen muslimer bruker den hele dagen mens andre kun bruker den i bønn (salah) eller når de går i moskéen. Kufi er i så stor grad forbundet med bønn at den ofte kalles bønnelue.

Å bære kufi er ikke obligatorisk for muslimske menn og gutter, verken under bønn eller ved andre anledninger, men det anses som god praksis å dekke hodet for å følge profeten Muhammads eksempel (sunna).

I India er topi å anse som en identitetsmarkør for muslimer. I Vest-Afrika er kufi en del av den tradisjonelle folkedrakten. Bruken må derfor ses i sammenheng med tradisjonell kultur, og ikke nødvendigvis bare med religiøs tilhørighet. Plagget blir også brukt som base for å snurre en turban eller legge et sjal, en keffiyeh (arabisk kūfīya). Sistnevnte er et velkjent hodeplagg blant arabere og kurdere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg