Kornsirkel
Kornsirkler kommer i forskjellige former og fasonger. Denne, fra Kingstone Coombes i Oxfordshire i England i 2009, er formet som en manet.
Firefox-kornsirkel
Denne kornsirkelen formet som logoen til nettleseren Firefox ble skapt av lokale Firefox-entusiaster i den amerikanske delstaten Oregon i 2006. Sirkelen hadde en diameter på cirka 67 meter, og ble skapt av tolv personer i løpet av 14 timer.
Kornsirkel

En av de største kornsirklene som noen gang er lagd er denne fra Wiltshire i England i 2001. Kunstverket bestod av 409 enkeltsirkler, og hadde en total diameter på 238 meter.

Kornsirkel
Av .

Kornsirkler er geometriske mønstre som er gjort synlige i kornåkre ved at kornstrå er brukket eller bøyd ned. De har hatt mange ulike former, men sirkelformer med ulike mønster inni er de vanligste. De varierer i størrelse fra to-tre til flere hundre meter i diameter. Det er funnet flere tusen av dem de siste 50 årene, de fleste sør i England, men også i USA og andre, særlig europeiske, land med store kornåkre.

Faktaboks

Etymologi
engelsk crop circle

Kornsirkler formes gjerne om natten, og mange av dem ligger nær veier, historiske steder eller spesielle naturformasjoner. Det har vært spekulert mye på hvordan kornsirkler blir til, men den eneste kjente og dokumenterte forklaringen er menneskelig aktivitet.

Kornsirklene har økonomiske konsekvenser. De kan medføre tapt avling og inntekt for eieren av åkeren, og for å dekke tapet har mange bønder tatt betalt for å slippe publikum inn på området. Kornsirkler har også ført til økt turisme. Mange lokalsamfunn i England har i sommermånedene besøkende til kornsirkler, og formasjonene har vært utgangspunkt for mange ulike, spirituelle virksomheter og produkter.

Hvordan kornsirkler lages

Det er lansert mange teorier om hvordan kornsirkler blir til, og det er dokumentert mange menneskeskapte kornsirkler. Engelske Matthew Williams er en kjent kornsirkelmaker, og så langt den eneste som er straffedømt for å lage kornsirkler. Han og andre har flere ganger demonstrert hvordan kornsirkler kan designes og deretter lages ved hjelp av tau, planker, GPS og samarbeid mellom flere sirkelmakere. Williams er like fullt en tvetydig figur – han hevder at kornsirkelmakeriet har overnaturlige dimensjoner ved seg.

Kornsirkler og nyreligiøsitet

Kornsirklene kan forstås som et nyreligiøst fenomen. Skildringer av kornsirkler finnes fra før 1970, men frekvensen økte i takt med veksten i «New Age»-religiøsitet eller alternativbevegelsen. De fikk mye medieomtale og ble blant annet tatt til inntekt for en religiøs eller okkult forståelse av UFOer. Mønstrene kunne tolkes som budskap fra høyt utviklede vesener fra andre planeter, galakser eller dimensjoner, eller de kunne for eksempel forstås som spor etter UFOer som hadde landet. Det ble også hevdet at kornsirklene ble skapt av Gud eller var projiseringer fra det kollektivt ubevisste (etter ideer fra Carl Gustav Jung). Atter andre har forstått kornsirklene som budskap fra Moder Jord selv – eller at kornsirklene er en kombinasjon av alt dette.

Mange har imidlertid vært skeptiske til UFO-teorien, men likevel funnet det vanskelig å anta at kornsirklene er skapt av mennesker. Til tross for at det er dokumentert at kornsirkler kan være menneskeskapte, lever overnaturlige og spirituelle forklaringer videre.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Anne Kalvig (2011): «Kornsirkler og spirituell turisme – fra åker til internett». Aura: Tidskrift för akademiska studier av nyreligiositet 3. 33-70.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg