Denne kornsirkelen formet som logoen til nettleseren Firefox ble skapt av lokale Firefox-entusiaster i den amerikanske delstaten Oregon i 2006. Sirkelen hadde en diameter på cirka 67 meter, og ble skapt av tolv personer i løpet av 14 timer.

Firefox-kornsirkel av johnantoni. CC BY SA 2.0

Kornsirkler er geometriske mønstre som er gjort synlige i kornåkre ved at kornstrå er brukket eller foldet. De er gjerne sirkelformet eller basert på sirkelmønstre, og ofte svært intrikate. De varierer i størrelse fra to-tre til flere hundre meter i diameter. Det er funnet flere tusen av dem de siste 50 årene, de fleste sør i England, men også i USA og andre, særlig europeiske, land med store kornåkre. De blir til om natten, og mange av dem ligger nær veier, historiske steder eller spesielle naturformasjoner. Det har vært spekulert mye på hvordan kornsirkler blir til, men den eneste kjente og dokumenterte forklaringen er menneskelig aktivitet. Det er også vist at det er mulig for mennesker å lage alle mønstrene som er skapt. Man kan derfor regne med at alle er laget av mennesker.

Kornsirklene har også økonomiske konsekvenser. De medfører tapt avling og inntekt for eieren av åkeren, og for å dekke tapet har mange bønder tatt betalt for å slippe publikum inn på området.

Det er lansert mange teorier om hvordan kornsirkler blir til, men etter at Matthew Williams fra Wiltshire i Sørvest-England i 2013 forklarte og demonstrerte hvordan kornsirkler ble lagd av mennesker, har debatten stilnet.

Williams viste til godt planlagt og forberedt samarbeid i en arbeids- eller kunstnergruppe som først og fremst måtte finne en egnet kornåker. Deretter plasserte de en eller flere påler som markerte sentrum i en eller flere sirkler. Et tau festet til pålen sørget for at radius ikke forandret seg når de gikk opp sirklene, og en planke festet til tauet lengst fra sentrum gjorde det enkelt å brekke eller folde stråene jevnt og effektivt. Ulik lengde på plankene medførte ulik tykkelse på «strekene» i kornsirkelen. Etter hvert som nye hjelpemidler som lasermåling (utviklet på 1970-tallet ) og GPS (på markedet siden 1993) ble tatt i bruk, ble mønstrene mer komplekse.

Kornsirklene kan forstås som et nyreligiøst fenomen. De dukket først opp tidlig på 1970-tallet, samtidig med at mange nye religioner ble lansert. Antallet kornsirkler økte deretter i takt med veksten i "New Age"-religiøsitet eller alternativbevegelsen. De fikk mye medieomtale og ble blant annet tatt til inntekt for en religiøs eller okkult forståelse av UFOer. Mønstrene kunne tolkes som budskap fra høyt utviklede vesener fra andre planeter, galakser eller dimensjoner, eller de kunne for eksempel forstås som spor etter UFOer som hadde landet. Det ble også hevdet at kornsirklene ble skapt av Gud eller var projiseringer fra det kollektivt ubevisste (etter ideer fra Carl Gustav Jung).

Mange har imidlertid vært skeptiske til UFO-teorien, men likevel funnet det vanskelig å anta at kornsirklene er skapt av mennesker. Til tross for at det nå er dokumentert at kornsirkler kan være menneskeskapte, lever overnaturlige og spirituelle forklaringer videre.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.