Nordnorsk Musikkonservatorium

Artikkelstart

Nordnorsk Musikkonservatorium er en musikkutdanning i Tromsø, opprinnelig etablert i 1971. Den var i 1994–2009 en del av Høgskolen i Tromsø. Høgskolen ble i 2009 slått sammen med Universitetet i Tromsø (UiT), hvor musikkutdanningen inngår under navnet Musikkonservatoriet.

Musikkonservatoriet tilbyr blant annet bachelor i faglærerutdanning, master i hørelære og musikkutøvelse foruten årsstudier.

Historikk

En kommunal musikkskole, Tromsø Musikkskole, ble etablert i 1968. På initiativ av musikkpedagogen Sigvart Steen, arkitekten Kirsten Sand og fiolinisten og dirigenten Victor Rostin Svendsen ble en konservatorielinje opprettet ved skolen. Den ble utskilt som egen privat institusjon i 1971 under navnet Tromsø Musikkonservatorium. Victor Rostin Svendsen ble den første rektoren i 1971–1976.

Konservatoriet fikk to linjer, en for fagskolelærerutdanning i musikk og en for musikkpedagogikk. Fagplaner ble hentet fra Musikkonservatoriet i Oslo. Det første kullet bestod av om lag 20 studenter.

Konservatoriet ble omdøpt til Nordnorsk Musikkonservatorium i 1975. Det ble overtatt av staten og ble høyskole i 1980. Etter høyskolereformen gikk Nordnorsk Musikkonservatorium sammen med de andre høyskolene i Tromsø og ble til Høgskolen i Tromsø i 1994.

Høgskolen i Tromsø ble innlemmet i Universitetet i Tromsø (UiT) med virkning fra 1. januar 2009. Her inngår musikkutdanningen i enheten som heter Norges arktiske universitetsmuseum og akademi for kunstfag og har beholdt navnet Musikkonservatoriet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg