Fra Solvang kolonihager i Oslo.

av Lars Mæhlum. Begrenset gjenbruk

Kolonihager, samling små hageparseller, 150–300 m2, utenom eierens faste bopel, som regel på kommunal jord i bynære strøk. I Norge skiller kolonihagene seg fra parsellhagene ved at kolonihager har bebyggelse på parsellen.

I Norge ble de første kolonihagene anlagt i Halden i 1896. Senere kom det kolonihage i Kristiania (Oslo) i 1907 da kommunen la ut parseller på den gamle søppelfyllingen på Rodeløkka. Hagen var da ment som et tilbud for barnefamilier leiligheter, som rekreasjon og for å dyrke egen mat. 

Det er i dag rundt 2000 kolonihageparseller fordelt på 40–50 kolonihager i Norge. 80 prosent av parsellene ligger i Oslo. Det er også kolonihager i blant annet Drammen, Haugesund, Kristiansand, Sandefjord, Sarpsborg, Skien, Stavanger, Trondheim og Tønsberg.

I 1927 ble Norsk kolonihageforbund stiftet som en landssammenslutning av lokale kolonihageforeninger. Per 2017 er 14 kolonihager og to parsellhager tilsluttet forbundet. Det er i tillegg 5–10 andre kolonihager som ikke er tilsluttet forbundet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.