Fra Solvang kolonihager i Oslo.

av Lars Mæhlum. Begrenset gjenbruk

Kolonihage er en samling små hageparseller, 150–300 m2, utenom eierens faste bopel, som regel på kommunal jord i bynære strøk. I Norge skiller kolonihagene seg fra parsellhagene ved at kolonihager har bebyggelse på parsellen. Hyttene i kolonihagene er som regel 30-40 mi grunnflate. Hyttestørrelsen blir regulert av den enkelte hages vedtekter.

I Norge ble de første kolonihagene anlagt i Halden i 1896. Senere kom det kolonihage i Kristiania (Oslo) i 1907 da kommunen la ut parseller på den gamle søppelfyllingen på Rodeløkka. Hagen var da ment som et tilbud for barnefamilier i leiligheter, som rekreasjon og for å dyrke egen mat. 

Det er i dag rundt 2000 kolonihageparseller i Norge, fordelt på 20–30 kolonihager. Omkring 1100 av parsellene ligger i Oslo. Det er også kolonihager i blant annet Drammen, Haugesund, Kristiansand, Sandefjord, Sarpsborg, Skien, Stavanger, Trondheim og Tønsberg.

I 1927 ble Norsk kolonihageforbund stiftet som en landssammenslutning av lokale kolonihageforeninger. Forbundet organiserer rundt 16 kolonihager med omtrent 1500 kolonister. Det finnes i tillegg 5–10 kolonihager som ikke er tilsluttet forbundet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

14. desember 2017 skrev Henrik Melgaard Christensen

Når du skriver 2000 kolonihager i Norge og 80% i Oslo; tenker du da også på parsellhagene (de uten hytte?). Ellers får jeg ikke regnestykket til å stemme... Det er vel ca. 1100 hytter i Oslo, så vidt jeg vet.

14. desember 2017 svarte Finn Bjørnå

Enig at det er ca 1100 i Oslo; vi må ta en sjekk/revisjon av tekst og tall. Takk for tilbakemelding - det er slik vi kan holde leksikonet oppdatert og riktig.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.