kodeveksling

Artikkelstart

Kodeveksling er å skifte mellom ulike språk, dialekter eller sosiolekter i en samtale. Flerspråklige personer har et repertoar av ulike språk og kan veksle mellom dem for å oppnå ulike formål. For eksempel hender det at nordmenn legger inn enkelte svenske ord når de snakker med svensker for å gjøre seg bedre forstått.

Kodeveksling kan også brukes for å markere identitet. Flerdialektale personer kan veksle mellom ulike dialekter når de henvender seg til ulike samtalepartnere for å markere samhørighet med dem, men kodeveksling trenger ikke være motivert av samtalepartnerens språkbakgrunn. Mange nordmenn legger inn ord eller hele setninger fra engelsk for å fremheve noe. (Eksempel: «Jeg var helt sånn: Wow! You rule!») Det kan også være emnet for samtalen som motiverer veksling, for eksempel når en norsk-pakistansk familie veksler til punjabi når de begynner å diskutere en pakistansk matoppskrift.

Kodeveksling kan forekomme mellom setninger, innenfor setningen, eller til og med innenfor enkeltord, slik som når man henter inn et ord fra et annet språk, men bøyer det på norsk. (Eksempel: «Jeg kjørte på autoroute-n.»).

Kodeveksling er noe annet enn bruk av lånord. Når et ord er blitt lånt inn i et språk, er det blitt en del av språket og utgjør dermed ikke lenger kodeveksling. (Eksempel: «Du må skru av roamingen og bruke wi-fien i stedet.»)

I noen tilfeller vil deltakernes ferdigheter i de ulike kodene variere, og da vil valget av én kode framfor en annen kunne utgjøre en fordel for noen og en ulempe for andre. Valget av en gitt kode vil også kunne gi partene ulike symbolske rettigheter og forpliktelser overfor hverandre, slik som å bruke et felles gruppespråk for å invitere samtalepartneren til å vise solidaritet.

Kodeveksling kan i mange tilfeller brukes for å markere ulike skift i samtalen og markere koherens. Det kan for eksempel markere at noe er et sitat, at man skifter over til en annen aktivitet, eller at man skyter inn noe som en parentes.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg