knottblom

Knottblom blomsterstand. Berchtesgadenes Alpen, Tyskland.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Knottblom er en liten orkidé som finnes i kalkrike, fuktig områder på sørøstlige deler av Sør-Norge. Blomstene hos denne arten er svært små. Knottblom er nå svært sjelden og har vært i sterk tilbakegang over lang tid på grunn av oppdyrking av voksestedene. Knottblom er freda og vurdert til sterkt trua (EN) i Rødlista.

Faktaboks

Etymologi
Av latin micro, liten og stylus, griffel. Av latin monos, én og phullon, blad.
Også kjent som
Microstylis monophyllos

Beskrivelse

Microstylis monophyllos, knottblom. Foto fra: Sverige, Upland, Skälgrundet

Knottblom blir mellom ti og tjuefem centimeter og har ett avlangt, spisst blad som omslutter stengelen. Ved basis har plantene en stengelknoll (pseudobulb) som fungerer som lagringsorgan gjennom vinteren. Plantene har en kort jordstengel.

Stengelen er rund, glatt og uten hår. Plantene har mange, svært små gulgrønne blomster i en lang, litt glissen blomsterstand. Knottblom har blomster som er "oppned" med leppa pekende oppover. Hos de aller fleste orkidéer er blomsterstilken vridd 180 grader slik at leppa som er opp i knopp peker ned i den modne blomsten. Hos knottblom går denne vridninga hele veien rundt slik at leppa ender opp. Leppa er hjerteforma og står rett opp. To av de andre blomsterbladene står opp ved siden av leppa og de tre siste peker nedover.

Den ene fungerende pollenbæreren er delt i to rom og hvert av dem inneholder to pollinier. Siden blomsten er oppned i forhold til det normale, befinner arret seg over polliniene. Blomsten har ingen spore og det er usikkert om det finnes noe nektar. Blomstene avgir en svak lukt.

Utbredelse

Knottblom vokser i sumpskog, rikmyr og kilder på baserik (kalkrik) grunn.

Artens kjente utbredelse har vært Østlandet fra Vestfold nordover til Dovre og kanskje Oppdal. Av de drøyt femti kjente voksestedene var arten trolig forsvunnet fra over halvparten allerede før 1970 på grunn av grøfting og oppdyrking av leveområdene. Nå er arten trolig kun å finne i midtre til indre Oslofjord, Ringerike og Mjøsområdet. Knottblom er vurdert til sterkt trua (EN) i siste Rødliste. Verdensutbredelsen er tempererte områder av den nordlige halvkula.

Reproduksjon

Det er ikke myes om er kjent om hvem som pollinerer knottblom, men ulike arter av soppmygg er observert som pollinatorer i Mellom-Europa. Det har vært foreslått at knottblom kan sjølpollinere som en del andre orkidéer, men siden blomsten er vridd helt rundt er pollenet plassert under arret og kan derfor ikke falle ned på arret slik mekanismen er hos de fleste sjølpollinerende orkidéene.

Knottblom kan trolig reprodusere aseksuelt ved hjelp spredning fra jordstengelen.

Navn og systematikk

Knottblom er et navn laget av botanikere og viser trolig til pollinatorene.

Systematisk blir knottblom ofte regnet til den store slekta Malaxis som har nær 200 arter. Systematisk navn blir da Malaxis monophyllos. Noen forskere regner også myggblom til denne slekta.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg