kalkplanter

Reinrose er en kalkplante i fjellet. Reinroseheier finnes kun på baserik grunn og i disse områdene finnes ofte andre mindre vanlige planter i fjellet. Nordre Knutsø, Oppdal.
Reinrose
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Kalkplanter er en betegnelse på planter som nesten utelukkende forekommer på kalkrik, det vil si baserik, jordbunn. Eksempler er reinrose og rynkevier i fjellet, blåveis i skog og jåblom og gulstarr på myr.

Faktaboks

Også kjent som
kalkelskende planter kalsifile planter

Kalkrik jord er mer gjennomtrengelig for vann enn annen jord og derfor relativt tørr og varm. Den inneholder mer kalsium og nitrogen omsettes hurtigere enn i kalkfattig jord. Kalkjord har pH-verdier fra nøytral til svakt basisk. Årsaken til at enkelte arter er typiske kalkplanter, er ennå ikke klarlagt. Det er imidlertid lite sannsynlig at det er kalsiuminnholdet i seg selv, det vil si som næringssalter, som er avgjørende, idet de fleste jordarter inneholder tilstrekkelig av dette for plantenes normale vekst.

Basiske bergarter er relativt lite utbredt i Norge, og flere kalkplanter er derfor ganske sjeldne her. I andre områder som Danmark, De britiske øyer og Middelhavsområdet er kalkrik grunn vanlig og at planter er kalkkrevende er ikke nok til at planter er sjeldne.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg