Spelemann på taket er en amerikansk musikal fra 1964 med manus av Joseph Stein, musikk av Jerry Bock og sangtekster av Sheldon Harnick. Den er basert på historier av Sholem Aleichem.

Faktaboks

Også kjent som

originaltittel Fiddler on the Roof

Handlingen finner sted i et jødisk miljø i en russisk landsby like før 1905-revolusjonen. Melkemannen Tevye har fem døtre, og gjennom deres ekteskapsvalg vises motsetningene mellom framtidsdrømmer og ønsket om å opprettholde tradisjoner. Samtidig truer antisemittismen.

Urpremieren fant sted på Broadway-teatret Imperial i 1964, i regi og med koreografi av Jerome Robbins, og med Zero Mostel i rollen som Tevye. Oppsetningen fikk hele ni Tony-priser, blant dem prisen for beste musikal, beste musikalmanus, beste musikk og sangtekster, og beste koreografi. Mostel fikk Tony for beste mannlige hovedrolle. I 1972 fikk Fiddler on the Roof dessuten en æres-Tony, fordi den da hadde spilt flere forestillinger enn noen tidligere Broadway-musikal.

I Norge ble den for første gang vist på Den Nationale Scene i 1967, i en nynorsk oversettelse av Hartvig Kiran. Den har senere vært vist blant annet på Det Norske Teatret, Trøndelag Teater, Rogaland Teater, Oslo Nye Teater og Agder Teater. Musikalen den finnes også i en bokmålsoversettelse av Finn Ludt og Svein Sturla Hungnes.

Musikalen ble filmatisert som Fiddler on the Roof i 1971, i regi av Norman Jewison. Filmen vant tre Oscar, for beste lyd, beste musikk og beste fotografering, og var nominert i fem andre kategorier, blant dem beste film, beste regi og beste mannlige hovedrolle.

Blant de mest kjente sangene er Tradisjon (Tradition), Parmakar, Parmakar (Matchmaker, Matchmaker), Om eg var ein rik mann (If I Were a Rich Man), Sol stig, sol sig (Sunrise, Sunset) og Held du av meg? (Do You Love Me?).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Leon, Ruth. (2012). The Sound of Musicals, Oberon Books
  • Joseph Stein & Jerry Bock & Sheldon Harnick (2004, utvidet utgave). Fiddler on the Roof, Limelight Editions

Kommentarer (1)

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg