Spelemann på taket er en amerikansk musikal fra 1964 med manus av Joseph Stein, musikk av Jerry Bock og sangtekster av Sheldon Harnick. Den er basert på historier av Sholom Aleichem.

Handlingen finner sted i et jødisk miljø i en russisk landsby like før 1905-revolusjonen. Melkemannen Tevye har fem døtre, og gjennom deres ekteskapsvalg vises motsetningene mellom framtidsdrømmer og ønsket om å opprettholde tradisjoner. Samtidig truer antisemittismen.

Urpremieren fant sted på Broadway-teatret Imperial i 1964, i regi og med koreografi av Jerome Robbins, og med Zero Mostel i rollen som Tevye. Oppsetningen fikk hele ni Tony-priser, blant dem prisen for beste musikal, beste musikalmanus, beste musikk og sangtekster, og beste koreografi. Mostel fikk Tony for beste mannlige hovedrolle. I 1972 fikk Fiddler on the Roof dessuten en æres-Tony, fordi den da hadde spilt flere forestillinger enn noen tidligere Broadway-musikal.

I Norge ble den for første gang vist på Den Nationale Scene i 1967, i en nynorsk oversettelse av Hartvig Kiran. Den har senere vært vist blant annet på Det Norske Teatret, Oslo Nye Teater og Agder Teater, og den finnes også i en bokmålsoversettelse av Finn Ludt og Svein Sturla Hungnes.

Musikalen ble filmatisert som Fiddler on the Roof i 1971, i regi av Norman Jewison. Filmen vant tre Oscar, for beste lyd, beste musikk og beste fotografering, og var nominert i fem andre kategorier, blant dem beste film, beste regi og beste mannlige hovedrolle.

Blant de mest kjente sangene er Tradisjon (Tradition), Parmakar, Parmakar (Matchmaker, Matchmaker), Om eg var ein rik mann (If I Were a Rich Man), Sol stig, sol sig (Sunrise, Sunset) og Held du av meg? (Do You Love Me?).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.