Kjølhaling var en antatt straffemetode brukt om bord på skip i middelalderen.

Faktaboks

Etymologi
av nederlandsk kielhalen

Straffemetoden

Kjølhalingen innebar at en person ble knyttet fast til et tau, kastet i vannet over skipssiden, og halt under kjølen ved hjelp av tauet som var trukket opp på den andre siden. Den dømte kunne kjølhales både midtskips og langskips.

Straffemetoden var en type tortur ettersom skroget ofte var dekket med rur og andre vekster, slik at huden ble skåret opp. Dette kunne medføre død på grunn av infeksjoner og andre skader; i tillegg var det fare for at personen druknet.

Historikk

Opphavet til kjølhaling stammer fra antikkens Hellas, der et lovverk beskriver denne metoden som straff for sjørøveri. I middelalderen skal det være antydet at den engelske marinen brukte denne typen avstraffing, men dette er ikke dokumentert. Selv om det var en sjeldenhet, skal den nederlandske marinen ha brukt kjølhaling som offisiell straffemetode i omtrentlig samme periode.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg