Kinesisk ullhåndkrabbe, art av krepsdyr innen infraorden krabber. Den har sin opprinnelse i Kina og Korea, men ble introdusert til Europa omkring 1912, antagelig med ballastvann fra skip.

Første europeiske forekomst var i elven Aller i Tyskland. Siden har den spredt seg til Danmark og Norge, og til østersjøkystene av Finland og Sverige. Finnes dessuten langs kysten av Nord-Tyskland, Nederland og Belgia. Her i landet ble individer funnet bl.a. utenfor Østfold 1976, og i Visterflo i Glomma 1986.

Kinesisk ullhåndskabbe er uvanlig ved at den lever store deler av sitt liv i ferskvann. De forlater elvene for å gyte i brakkvann og i sjøen utenfor elveoser. Hannene kommer først, og paringen finner sted når hunnene ankommer. Fra eggene klekker larver, som lever sitt første stadium som plankton. De blir til små krabber, som søker oppover i elvene. Krabbene gjør skade ved at de graver i elvebredder og demninger og ødelegger fisk og fiskeredskaper.

Arten kjennes på at klørne er tett besatt med hår, nesten som ull. Ryggskjoldet er sirkelrundt og blir 8 cm i diameter. Mellom øynene har skjoldet fire pigger, som er rettet fremover, og sidekantene har tre par skarpe tenner.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.