Eriocheir sinensis

Eriocheir sinensis, kinesisk ullhåndkrabbe. Foto fra: Aqua, Silkeborg, Danmark

Eriocheir sinensis

Eriocheir sinensis, kinesisk ullhåndkrabbe. Foto fra: Aqua, Silkeborg, Danmark

Kinesisk ullhåndkrabbe er en art av krepsdyr innen infraordenen krabber. Den har sin opprinnelse i Kina og Korea, men ble introdusert til Europa omkring 1912, antagelig med ballastvann fra skip, og den er funnet også i Norge. Kinesisk ullhåndskabbe er uvanlig ved at den lever store deler av sitt liv i ferskvann.

Faktaboks

Også kjent som
Kinaullhåndskrabbe kinesisk elvekrabbe
Vitenskapelig navn
Eriocheir sinensis
Beskrevet av
H. Milne Edwards, 1853
Fremmedartstatus i Norge
SE – Svært høy risiko

Beskrivelse

Arten kjennes på at klørne er tett besatt med hår, nesten som ull. Ryggskjoldet er sirkelrundt og blir åtte centimeter i diameter. Mellom øynene har skjoldet fire pigger, som er rettet fremover, og sidekantene har tre par skarpe tenner.

Spredning i Europa

Første europeiske forekomst var i elven Aller i Tyskland. Siden har den spredt seg til Danmark og Norge, og til østersjøkystene av Finland og Sverige. Den finnes dessuten langs kysten av Nord-Tyskland, Nederland og Belgia. Her i landet ble individer funnet blant annet utenfor Østfold i 1976, og i Visterflo i Glomma i 1986.

Levevis

Kinesisk ullhåndskabbe er uvanlig ved at den lever store deler av sitt liv i ferskvann. De forlater elvene for å gyte i brakkvann og i sjøen utenfor elveoser. Hannene kommer først, og paringen finner sted når hunnene ankommer. Fra eggene klekker larver, som lever sitt første stadium som plankton. De blir til små krabber som søker oppover i elvene. Krabbene gjør skade ved at de graver i elvebredder og demninger og ødelegger fisk og fiskeredskaper.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

kinesisk ullhåndkrabbe
Eriocheir sinensis
Artsdatabanken-ID
16678
GBIF-ID
2225776

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg