Vanessa Beecroft på KHiO
I Norge har flere offentlige kontroverser blitt beskrevet som eksempler på kanselleringskultur av pressen og deler av de impliserte partene. I 2020 ønsket stipendiater ved Kunsthøgskolen i Oslo å fjerne Vanessa Beecrofts kunstverk «vb. 48 721» fra et fellesområde, da de opplevde bildet som rasistisk og sexistisk. Oppropet førte til mye medieoppmerksomhet og protester fra andre studenter som mente at den akademiske friheten var truet av identitetspolitikk og ideologisk indoktrinering.
Vanessa Beecroft på KHiO
Av /NTB/Aftenposten.

Kanselleringskultur er en strategi som går ut på å ekskludere noe eller noen som ansees som umoralsk eller forkastelig, for eksempel rasistisk eller antisemittisk. Den eller det som blir «kansellert», blir dermed utelukket fra sosiale eller økonomiske sammenhenger og posisjoner. Dette kan innebære boikott, oppsigelse, scenenekt, avinvitering eller at man mister følgere på sosiale medier. At det er snakk om en «kultur», betyr at kansellering ikke bare forekommer i enkelte tilfeller, men som del av en omfattende sosial trend eller bevegelse.

Faktaboks

Etymologi

fra engelsk cancel culture, sammensatt av 'avlyse, kansellere' og 'kultur'

Det er er ofte kjente personer som utsettes for kanselleringskultur, men det kan også være bedrifter og organisasjoner. Vi har også sett eksempler på at kunstverk eller historiske monumenter fjernes eller rives.

Det er uenighet om hvor utbredt kanselleringskultur er, om det er et nytt eller gammelt fenomen, og hvorvidt det er en effektiv måte å bekjempe for eksempel rasisme og sexisme på. Det er også omstridt hvorvidt kanselleringskultur er noe positivt eller negativt. Noen hevder at kanselleringskultur truer ytringsfriheten og den demokratiske samtalen fordi mange ikke tør si hva de mener, eller innta upopulære standpunkt, av frykt for å bli kansellert. Andre mener at det som av noen kalles kanselleringskultur for det meste er en passende reaksjon på uakseptable handlinger eller ytringer, slik som homofobi, transfobi og hatefulle ytringer.

Historie og eksempler

Kanselleringskultur er en oversettelse av det engelske «cancel culture» og har røtter i amerikansk kultur og politikk. Noen mener derfor at begrepet passer dårlig i norsk sammenheng på grunn av store historiske og kulturelle forskjeller.

Uttrykket å «kansellere» ble populært omkring år 2015 blant svarte brukere av det sosiale mediet Twitter (nå X). Kanselleringsstrategier har senere blitt anvendt av den sosiale bevegelsen Black Lives Matter som blant annet fokuserer på systemisk rasisme i det amerikanske politiet. Rundt 2019 begynte kritikere av slike bevegelser, også i Europa og Norge, å bruke begrepet kanselleringskultur som en beskrivelse av overdreven politisk korrekthet og ytringssensur.

Metoo-kampanjen blir noen ganger fremhevet som et positivt eksempel på kanselleringskultur. Etter avsløringer i 2017 av seksuelle overgrep begått av den amerikanske filminstruktøren Harvey Weinstein delte mange kvinner historier om seksuell trakassering i arbeidslivet, hvoretter en rekke mannlige politikere, skuespillere, bedriftsledere og regissører ble sagt opp eller trakk seg fra stillinger og verv. Det har blitt hevdet at metoo i visse tilfeller utviklet seg til en heksejakt der enkelte menn ble forhåndsdømt og pressen sviktet etiske prinsipper.

Ett av de mest kjente eksemplene på krav om kansellering er kontroversen rundt J.K. Rowling, forfatteren av den populære bokserien om Harry Potter. Mange Potter-fans tok avstand fra Rowling etter at hun ytret seg kritisk til at transkvinner bruker offentlige dametoaletter og -garderober, og insisterte på at kjønn har et biologisk fundament. Dette førte til demonstrasjoner, bok-brenninger og boikott samt kritikk fra skuespillere i Potter-filmene.

Sammen med kjente profiler som Noam Chomsky og Salman Rushdie var Rowling én av 153 underskrivere av det såkalte «Harpers letter» som i 2020 advarte mot innskrenkninger av ytringsrommet og den frie debatten. I motsvaret «A More Specific Letter on Justice and Open Debate» argumenterte 150 underskrivere for at de som hevder seg kansellert, typisk er innflytelsesrike kjendiser med store medieplattformer, mens de som egentlig er kansellert, er de som aldri blir hørt eller vinner frem i medieoffentligheten.

I Norge har en rekke offentlige kontroverser blitt beskrevet som eksempler på kanselleringskultur av pressen og deler av de impliserte partene. Et kjent eksempel er debatten rundt strukturell rasisme ved Kunsthøgskolen i Oslo i 2020. I et brev til ledelsen ga 12 stipendiater uttrykk for at Vanessa Beecrofts kunstverk «vb. 48 721», som hang i et fellesareale, ble opplevd som rasistisk og sexistisk. Rektor Måns Wrange sa seg enig med stipendiatene og ønsket å fjerne kunstverket etter en debatt om grunnen. Dette førte til mye kritikk, medieoppmerksomhet og protester fra andre studenter som mente at den akademiske friheten var truet av identitetspolitikk og ideologisk indoktrinering.

Siden Hamas' terrorangrep i Israel den 7. oktober 2023 har mye av den europeiske og amerikanske debatten dreid seg om kansellering av pro-palestinske og Israel-kritiske kunstnere, forskere og meningsdannere. Frankfurt bokmesse fikk eksempelvis kritikk for å avlyse feiringen av den palestinske dikteren Adaniya Shibli i 2023. Dette ble av den slovenske filosofien Slavoj Zizek beskrevet som et klart eksempel på kanselleringskultur.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Eve Ng: Cancel Culture: A Critical Analysis. Palgrave McMillian 2022
  • Pippa Norris: «Cancel Culture: Myth or Reality», Political Studies 2023
  • Danby Choi: Kanseller meg hvis du kan: mitt oppgjør med woke. Aschehaug 2023
  • Lisa Esohel Knuden: Woke: kulturkrig, kansellering og identitetspolitikk. Res Publica 2023

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg