Woke er en betegnelse på en tilstand av kritisk årvåkenhet og motstand mot særlig rasisme og diskriminering av minoriteter. En person kan dermed være woke dersom vedkommende er opptatt av identitetspolitikk og av å være politisk korrekt, og spesielt om vedkommende reagerer negativt på tilstander, handlinger og ytringer som rammer minoriteter særlig hardt.

Faktaboks

Uttale

norsk uttale omtrent /våok/, jf. /woʊk/ (amerikansk engelsk) eller /wəʊk/ (britisk engelsk), se artikkelen om lydskrift

Etymologi

fra den afrikansk-amerikanske sosiolekten av engelsk, African American Vernacular English, adjektiv avledet av partisippformen til verbet to wake – «å våkne», tilsvarende awake i standard engelsk

Betegnelsen woke ble opprinnelig brukt i en forholdsvis vid betyning om personer som er våkne og bevisste, eller etter hvert i en overført betydning om dem som er oppdaterte og godt orienterte om populærkultur og samfunnsforhold.

Rundt 2010 ble ordet en del av samfunnsdebatten i USA, men da i en mer spesifikk betydning, om personer som er spesielt bevisste og som ikke godtar vold mot og diskriminering av særlig afrikansk-amerikanere, men også andre minoriteter. For Black Lives Matter-bevegelsen har Stay Woke! («Vær bevisst!») blitt et sentralt slagord i kampen mot særlig politivold rettet mot den afrikansk-amerikanske minoriteten.

Fra dette utgangspunktet har betegnelsen blitt tatt inn som lånord i flere språk, deriblant norsk. I Norge er woke fortsatt en ren neologisme, som først etter 2020 har blitt en levende del av det offentlige ordskiftet i Norge, og ikke bare som en beskrivelse av nordamerikanske forhold.

Betegnelsen har også etter hvert fått sine kritikere, som legger til grunn at kravet om årvåkenhet mot diskriminering og særlig diskriminerende ytringer i noen tilfeller tipper over i en overdreven form for politisk korrekthet.

Særlig for deler av den politiske høyresiden i USA har woke blitt en betegnelse på en uønsket tilstand der ordskiftet i for stor grad foregår på venstresidens premisser, og der ytringer og holdninger som inntil nylig var utbredt i samfunnet, nå i stedet blir sett på med mistenksomhet og avsky. Det gjelder spesielt ytringer og holdninger rettet mot minoriteter som for få år siden ble regnet som nøytrale og normale, men som siden i stadig sterkere grad har blitt assosiert med homofobi og fremmedfrykt.

Denne nyeste nordamerikanske språkbruken har også i noen grad blitt overført til den norske samfunnsdebatten, og til det offentlige ordskiftet i andre europeiske land.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg