Kalking av jord utføres for å gjøre jordas surhetsgrad (pH) gunstig for dyrking av kulturplanter. Mesteparten av det naturlige jordsmonnet i Norge er surere enn optimalt for god plantevekst. Grunnen til at jorda er sur skyldes egenskaper ved opphavsmaterialet (berggrunnen), innholdet av organisk stoff og nedbørsmengden. Sur nedbør spiller en mindre rolle enn den totale nedbørsmengden for forsuring av jordsmonnet. Mye nedbør gir stor nedvasking og forsuring. Bruk av mineralgjødsel virker også forsurende.
I sur jord bindes fosfor til jern og aluminium og blir mindre tilgjengelig for plantevekst. Surjordsskader kan også opptre ved lav pH. Dette fordi konsentrasjonene av aluminium og mangan blir så høye i jordvæska at de er giftige for plantene. Det er forskjell på plantenes toleranse for lav pH. Surjordsskader opptrer oftere på mineraljord enn på organisk jord. Dette fordi organisk jord i utgangspunktet inneholder lite aluminium og mangan.
Dyrket jord har pH mellom 5 og 7, udyrket jord ofte mellom 4 og 5. Generelt gir kalking avlingsøkning hvis pH er under 5,5. Er pH over 6,5, gir kalking ofte nedgang i både kvantitet og kvalitet, fordi en rekke næringsstoffer blir mindre tilgjengelige for plantene. Ved pH mellom 5,5 og 6,5 gir en enkel bestemmelse av surhetsgrad (pH-måling) ikke noe sikkert uttrykk for kalkbehovet, fordi ulike jordarter har ulik evne til å motstå endret surhetsgrad (bufferevne).
Kommentarer (3)
skrev Frode Ciljan Jakobsen
svarte Finn Bjørnå
svarte Finn Bjørnå
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.