Vandrefalk
Vandrefalk. Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

falker

Jaktfalk kommer med en heilo til ungene

Artikkelstart

Falker er en slekt av fugler innenfor den større falkefamilien. Slektens latinske navn er Falco. Falkene er rovfugler, og noen av de dyktigste flygerne blant fuglene.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Falco
Beskrevet av
Carl von Linné, 1758

Fem falkearter hekker årlig i Norge. Totalt omfatter slekten Falco 38 arter utbredt over hele verden unntatt Antarktis.

Tradisjonen for falkejakt, altså jakt ved hjelp av dresserte falker, strekker seg flere tusen år tilbake. I middelalderen ble det drevet storstilt fangst av falker her i landet til bruk i falkejakt.

Beskrivelse og levevis

Vandrefalk

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

I motsetning til alle andre rovfugler har falkene i slekten Falco på hver side av overnebbet et skarpt fremspring, en såkalt «tann» (falketann), som passer inn i tilsvarende innbuktninger i undernebbet. Et annet særpreg er at neseborene er sirkelrunde med en frittstående tapp i midten. Andre rovfuglers nesebor er mer eller mindre ovale, og ikke utstyrt med tapp.

I hurtighet og teknikk ansees noen av falkene i slekten Falco som verdens dyktigste flygere. De har spisse vinger som de bruker i rask slagtakt. De fleste artene fanger byttet i flukten. Vandrefalken skal kunne nå en stuphastighet på over 300 km/t.

De fleste av våre falker er trekkfugler. Falkene bygger aldri noe reir selv, men legger eggene sine enten på en fjellhylle eller i gamle reir av andre rovfugler, kråke eller ravn, da ofte i trær.

Arter i Norge

Tårnfalk

Seks arter i slekten Falco er funnet i Norge: jaktfalk, vandrefalk, dvergfalk, tårnfalk, lerkefalk og aftenfalk. De fem første hekker årlig her i landet. I tillegg er en rødfalk funnet død ombord et fiskefartøy utenfor Svalbard.

Alle falker har vært totalfredet i Norge siden 1971, men særlig vandrefalken ble på grunn av miljøgifter som DDT og ulovlig reirplyndring brakt til randen av utryddelse. Etter forbudet mot DDT har bestanden vokst kraftig.

Bruk til jakt

Helt siden oldtiden har falker, særlig jaktfalk, vandrefalk, slagfalk og tartarfalk blitt dressert til jakt, se falkejakt og falkefangst.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

falker
Falco
Artsdatabanken-ID
3901
GBIF-ID
2480996

Kommentarer (2)

skrev tore iversen

Hva er forskjell/likhet på fuglartene hauk og falk bortsett fra det begge er rovfugler?

svarte Mari Paus

Hei! Vi har dessverre ikke noen fagansvarlig på plass som kan svare deg ordentlig på dette. Du kan lese om falkefamilien her: https://snl.no/falkefamilien og om haukefamilien her: https://snl.no/haukefamilien Vennlig hilsen Mari i redaksjonen

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg