ildteger

To ildteger av arten Pyrrhocoris apterus i Frankrike.
Dysdercus suturellus fra Florida, USA.

Artikkelstart

Ildteger er en familie (Pyrrhocoridae) av insekter i underordenen teger. Familien omfatter omtrent 300 arter, som er utbredt fra tropiske til tempererte strøk.

Faktaboks

Etymologi
gresk pyrrhos, «ildfarget», og koris, «insekt/tege»
Også kjent som

Pyrrhocoridae

Utseende

Ildtegene er middelsstore til store (5 – 25 mm), ovale, litt flate teger. Mange ildteger har karakteristiske og sterke farger, gjerne i rødt, svart og hvitt, men ikke alle. De sterke fargene er en advarsel til predatorer om at de enten smaker vondt, er giftige eller har skarpe utvekster som gjør de uspiselige (aposematisme).

Levevis

De fleste ildteger er plantespisere, og har munndeler som er omdannet til en sugesnabel som de bruker til å suge i seg innholde av plantedeler og frø. Noen av de kan også leve av andre smådyr, både levende og døde. Ildtegene har ufullstendig forvandling, overgang fra nyklekt nymfe til det voksne kjønnsmodne insektet går gradvis gjennom flere, vanligvis fem, nymfestadier.

Skadedyr

Flere av artene er alvorlige skadedyr. Mest kjent av disse er bomullstegen (Dysdercus suturellus) som er skadedyr på bomull i blant annet USA. En slektning av den, Dysdercus cingulatus, er påvist en gang i Norge (i Essoskogen ved Tønsberg), men den er ikke etablert i Norge.

Norske arter

Ildtegen Pyrrhocoris apterus har vært kjent i Danmark og Sør-Sverige siden 1800-tallet, og har i de senere år ekspandert voldsomt i Nord-Europa. I 2020 ble den for første gang påvist i Norge ved Sarpsborg. Dette er den eneste norske arten i familien ildteger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg