Pyrrhocoris apterus
Ildtege
Pyrrhocoris apterus
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Ildtege er en insektart i familien ildteger (Pyrrhocoridae) som tilhører orden nebbmunner (Hemiptera). Arten ble påvist første gang i Norge i 2020.

Faktaboks

Etymologi

-pter = vinge, apterus = "vingeløs"

Vitenskapelig navn
Pyrrhocoris apterus
Beskrevet av
(Linnaeus, 1758)

Utseende

Phyrrochoris apterus (copula)
Ildtege i parring. Hannen er ca. 7,5 millimeter, mens hunnen er 10,3 millimeter.
Phyrrochoris apterus (copula)
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Ildtege er rundt én centimeter lang, og farget i rødt og svart. Om man ser den med hodet ned, kan mønsteret likne en afrikansk maske, og den går derfor også under navnet «African mask firebug». Denne type sterke farger og mønstre kalles aposematisme, og er en form for advarsel til potensielle rovdyr om at de ikke er verdt å spise fordi de for eksempel er giftige, smaker vondt eller har skarpe utvekster.

Den svenske naturforskeren Carl von Linné gav ildtegen det vitenskapelige navnet apterus i 1758. «Apterus» kan enklest oversettes til «vingeløs». Hos ildtegen har så mange som 90 prosent av alle individene tilbakedannede flygevinger, og de fleste av dem kan derfor ikke fly. Man tror likevel at en liten andel av dem faktisk kan fly (selv om det aldri er bevist), og at de på den måten sprer seg.

Levevis

Expansion of Phyrrochoris apterus
Antall observasjoner av ildtege fra 1936 til 2020.
Expansion of Phyrrochoris apterus
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Ildtege finnes i ansamlinger med hundrevis av andre individer samlet sammen på et relativt lite område, gjerne under soleksponerte lindetrær i parker og hager, der den lever av lindefrø. De kan også leve av andre smådyr, døde og levende, og også egne artsfrender (kannibalisme).

Arten overvintrer som voksen under mose, bark eller løv. De våkner til liv igjen om våren, og eggene legges i mai. Den går igjennom fem nymfestadier, før den nye voksne generasjonen dukker opp igjen i august.

Utbredelse

Siden begynnelsen av 2000-tallet har det vært en nærmest eksplosjonsartet økning av denne arten i Nord-Europa, og bare i årene 2015-2020 ble antallet observasjoner femdoblet. Etter å ha spredt seg voldsomt i Sverige, dukket arten opp i Sarpsborg i 2020. I 2022 ble den funnet i Halden, og ett enkelt individ i Gvarv, og i 2023 ble den påvist i Fredrikstad. Det kan virke som den har en kraftig spredning i Østfold.

Den er for øvrig vidt utbredt i hele Europa og østover innover i Russland og til nordvestlige Kina.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Endrestøl, A. & Roth, S. 2020. The firebug Pyrrhocoris apterus (Linnaeus, 1758) (Hemiptera, Heteroptera) new to the Norwegian fauna – with an explosive expansion in Northern Europe. Norwegian Journal of Entomology 67, 81–90.

Faktaboks

ildtege
Pyrrhocoris apterus
Artsdatabanken-ID
110491
GBIF-ID
4486826

Kommentarer (2)

skrev Ole Martin Halck

En av bildetekstene har feilstavingen «Iltege» for «Ildtege».

svarte Marit M. Simonsen

Takk for at du gjorde oss oppmerksomme på dette. Feilen er nå rettet.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg