Ikke-sosialistisk er et uttrykk som brukes om politiske partier som ikke er sosialistiske eller som tar avstand fra sosialisme.

I Norge har det tradisjonelt vært brukt som samlebetegnelse for partiene på høyresiden (Høyre og Fremskrittspartiet) og sentrumspartiene (Venstre, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet). Ikke-sosialistisk er da et alternativ til uttrykk som borgerlige partier og borgerlig regjering, som særlig Kristelig Folkeparti ikke har ønsket å bruke.

Partiene på venstresiden (Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rødt) har tradisjonelt blitt omtalt som de sosialistiske partiene. Arbeiderpartiet forbindes likevel mer med ordet sosialdemokrati enn med ordet sosialisme.

De ikke-sosialistiske partiene har til tider utgjort en samlet blokk i norsk politikk. Gjennom de siste to tiårene har imidlertid «ikke-sosialistiske» Senterpartiet satset på regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet (og 2005–2013 også Sosialistisk Venstreparti), noe som gjør dette bildet mindre klart.

Miljøpartiet de Grønne, som for første gang kom inn på Stortinget i 2013, presenterer seg som blokkuavhengig. Partiet bruker verken sosialistisk eller ikke-sosialistisk i beskrivelsen av seg selv.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg