hjortemus

Hjortemus eller kvitfotmus er en gnagerslekt i musefamilien. Slekten inneholder svært mange arter av små mus, hele 66 arter. Den er under stadig oppdatering og nye arter oppdages årlig. Den er plassert i den amerikanske underfamilien Neotominae. Mexico er sentrum for slektens utbredelse.

Faktaboks

også kjent som:

slekten Peromyscus

Beskrivelse

I utseende og størrelse minner disse artene veldig mye om vår skogmus. Både kroppslengde og halelengde er stort sett mellom 8 og 16 centimeter, og vekten mellom 18 og 60 gram. Én art er noe større, med kroppslengde inntil henholdsvis 15 centimeter, halelengde 18 centimeter og vekt 90 gram.

Hos de fleste arter er halen litt lenger enn kroppen, hos noen er den like lang, mens den hos noen få er kortere. Dette forholdet kan variere geografisk. Hos for eksempel «nordhjortemus», Peromyscus maniculatus, er halen til den nordlige bestanden minst like lang som kroppen, mens halen til den sørlige bestanden er kortere enn kroppen.

Pelsfargen varierer relativt lite mellom artene. Ryggen varierer mellom grå (lys eller mørk), brun og rødbrun, buken er hvit. Enkelte har ei mørkere stripe langs ryggraden. Halen er tofarga på samme måte, hos enkelte arter ender den i en liten dusk. Føttene er kvite. Ørene er store og godt synlige, øynene er også store og snuten relativt spiss.

Levevis

Hjortemus lever hovedsakelig i ulike typer løvskog, fra tørre krattskoger til tropisk regnskog. Noen lever også i barskog eller på grassletter, mange i temmelig tørre omgivelser. Enkelte arter lever antakelig hovedsakelig på bakken, mens andre klatrer mer i vegetasjonen. De spiser hovedsakelig planter, både grønne deler, frø, nøtter, bær, frukt og røtter. Dette suppleres med en liten mengde insekter. Alle artene er antakelig aktive i skumringen og om natten. Enkelte kan gå i dvale.

Utbredelse

Mexico er sentrum for denne slekten, med hele 53 arter (80 prosent). En del arter er utbredt i det sørlige USA og noen i Mellom-Amerika. Kun to arter er utbredt over store deler av Nord-Amerika. Én av disse er nordhjortemus, som har videst utbredelse av alle artene og finnes fra Mexico til det sørligste Alaska. Den andre arten, den egentlige kvitfotmus, Peromyscus leucopus, lever fra Mexico til det sørøstligste Canada. Mange arter har en svært begrensa utbredelse, enkelte er sågar begrensa til ei enkelt øy. Ti arter er direkte truet av utryddelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg