Hjortemus, kvitfotmus, gnagerslekt i musefamilien. Slekten inneholder et ekstraordinært høyt antall arter av små mus, 66 stykk, men er under stadig revisjon og nye arter oppdages årlig. Den er plassert i den amerikanske underfamilien Neotominae. Mexico er sentrum for slektens utbredelse.

I utseende og størrelse minner disse artene veldig mye om vår skogmus (Apodemus sp.). Både kroppslengde og halelengde er stort sett mellom 8 og 16 centimeter, vekta mellom 18 og 60 gram. Én art er noe større, med mål inntil henholdsvis 15 centimeter, 18 centimeter og 90 gram. Hos de fleste arter er halen litt lenger enn kroppen, hos noen er den like lang, mens hos noen få er den kortere. Dette forholdet kan variere geografisk. Hos for eksempel «nordhjortemus», Peromyscus maniculatus, er halen til den nordlige bestanden minst like lang som kroppen, mens halen til den sørlige bestanden er kortere enn kroppen.

Pelsfargen varierer relativt lite mellom artene. Ryggen varierer mellom grå (lys eller mørk), brun og rødbrun, buken er hvit. Enkelte har ei mørkere stripe langs ryggraden. Halen er tofarga på samme måte, hos enkelte arter ender den i en liten dusk. Føttene er hvite. Ørene er store og godt synlige, øynene er også store og snuten relativt spiss.

Hjortemus lever hovedsakelig i ulike typer løvskog, fra tørre krattskoger til tropisk regnskog. Noen lever også i barskog eller på grassletter, mange i temmelig tørre omgivelser. Enkelte lever antakelig hovedsakelig på bakken, mens andre klatrer mer i vegetasjonen. De spiser hovedsakelig planter, både grønne deler, frø, nøtter, bær, frukt og røtter. Dette suppleres med en liten mengde insekter. Alle artene er antakelig nattaktive, inkludert skumring. Enkelte kan gå i dvale.

Mexico er sentrum for denne slekten, med hele 53 arter (80 prosent). En del arter er utbredt i det sørlige USA og noen i Mellom-Amerika. Kun to arter er utbredt over store deler av Nord-Amerika. Derav nordhjortemus, som har videst utbredelse av alle artene og finnes fra Mexico til det sørligste Alaska. Den andre arten, den egentlige kvitfotmus, Peromyscus leucopus, lever fra Mexico til det sørøstligste Canada. Mange arter har en svært begrensa utbredelse, enkelte er sågar begrensa til ei enkelt øy. Ti arter er direkte trua av utryddelse.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.