Geografiske data, resultat av måling av geografiske fenomener. Bearbeidede geografiske data foreligger vanligvis på rasterformat eller vektorformat.

Uansett representasjonsform må geografiske data være stedfestet i henhold til et geografisk referansesystem. Vektormodellen er godt egnet for representasjon av geografiske objekter, mens rastermodellen er velegnet for representasjon av geografiske felt (se geografisk informasjon).

I vektormodellen for geografisk informasjon representeres punkt med koordinater, linjer ved hjelp av punkt (og interpoleringsmetode), flater (regioner i to dimensjoner) ved hjelp av sine grenselinjer, overflater (grenser i tre dimensjoner) ved hjelp av punkt (med nabolagsinformasjon og interpoleringsmetode) og volumer (regioner i tre dimensjoner) ved sine grenseoverflater.

I rastermodellen for geografisk informasjon deles studieområdet inn ved hjelp av et regulært rutenett, og hver celle i rutenettet gis en verdi som er representativ for det aktuelle geografiske fenomenet i denne cellen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.