Geografiske data, resultat av måling av geografiske fenomener. Bearbeidede geografiske data foreligger vanligvis på rasterformat eller vektorformat.

Uansett representasjonsform må geografiske data være stedfestet i henhold til et geografisk referansesystem. Vektormodellen er godt egnet for representasjon av geografiske objekter, mens rastermodellen er velegnet for representasjon av geografiske felt (se geografisk informasjon).

I vektormodellen for geografisk informasjon representeres punkt med koordinater, linjer ved hjelp av punkt (og interpoleringsmetode), flater (regioner i to dimensjoner) ved hjelp av sine grenselinjer, overflater (grenser i tre dimensjoner) ved hjelp av punkt (med nabolagsinformasjon og interpoleringsmetode) og volumer (regioner i tre dimensjoner) ved sine grenseoverflater.

I rastermodellen for geografisk informasjon deles studieområdet inn ved hjelp av et regulært rutenett, og hver celle i rutenettet gis en verdi som er representativ for det aktuelle geografiske fenomenet i denne cellen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.