geografiske data

Artikkelstart

Geografiske data er resultat av måling av geografiske fenomener. Bearbeidede geografiske data foreligger vanligvis i rasterformat eller vektorformat.

Faktaboks

Også kjent som
geodata

Uansett representasjonsform må geografiske data være stedfestet i henhold til et geografisk referansesystem. Vektormodellen er godt egnet for representasjon av geografiske objekter, mens rastermodellen er velegnet for representasjon av geografiske felt (se geografisk informasjon).

I vektormodellen for geografisk informasjon representeres punkt med koordinater, linjer ved hjelp av punkt (og interpoleringsmetode), flater (regioner i to dimensjoner) ved hjelp av sine grenselinjer, overflater (grenser i tre dimensjoner) ved hjelp av punkt (med nabolagsinformasjon og interpoleringsmetode) og volumer (regioner i tre dimensjoner) ved sine grenseoverflater.

I rastermodellen for geografisk informasjon deles studieområdet inn ved hjelp av et regulært rutenett, og hver celle i rutenettet gis en verdi som er representativ for det aktuelle geografiske fenomenet i denne cellen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg