geografiske data

Geografiske data, resultat av måling av geografiske fenomener. Bearbeidede geografiske data foreligger vanligvis på rasterformat eller vektorformat.

Faktaboks

Også kjent som
geodata

Uansett representasjonsform må geografiske data være stedfestet i henhold til et geografisk referansesystem. Vektormodellen er godt egnet for representasjon av geografiske objekter, mens rastermodellen er velegnet for representasjon av geografiske felt (se geografisk informasjon).

I vektormodellen for geografisk informasjon representeres punkt med koordinater, linjer ved hjelp av punkt (og interpoleringsmetode), flater (regioner i to dimensjoner) ved hjelp av sine grenselinjer, overflater (grenser i tre dimensjoner) ved hjelp av punkt (med nabolagsinformasjon og interpoleringsmetode) og volumer (regioner i tre dimensjoner) ved sine grenseoverflater.

I rastermodellen for geografisk informasjon deles studieområdet inn ved hjelp av et regulært rutenett, og hver celle i rutenettet gis en verdi som er representativ for det aktuelle geografiske fenomenet i denne cellen.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg