Rutenettskryss for heltalls bredde- og lengdegrader i Norge

Rutenett er på et kart linjer med lik avstand i to hovedretninger normalt på hverandre. Linjene inndeler kartet i ruter.

Rutenett kan for kartbruk ha ulike bruksområder:

  1. Rutenett som referansesystem og
  2. Rutenett som datakontainer

Rutenett som referansesystem

Rutenettsreferanse
Et utsnitt fra Kartblad 10091 Stjørdalen. Fjellet Blåhåmmåren ligger i Sylane, om lag 12 km nord-nordvest for Storerikvollen ved Essandsjøen. Blåhåmmåren ligger i 100‑km-ruten PR (i sonebelte 32V). Innenfor 100‑km-ruten er det på 1:50 000-kartene markert kvadratkilometerruter. Blåhåmmåren ligger i rute PR4607, som ­finnes ved først å fi­nne rutenettlinjen som går til venstre for lokaliteten, dernest rutenettlinjen som ligger nærmest under lokaliteten.
Rutenettsreferanse

Eksempler på rutenett brukt som referansesystem er rutenett av bredde og lengdegrader brukt for geografiske koordinater og UTM rutenettet. Begreper knyttet til rutenett som referansesystem:

  • Rutenettskryss markerer rutenettslinjers krysningspunkt og erstatter heltrukket rutenett.
  • Rutenettsmerke er strek som markerer et rutenetts skjæring med kartrammen.
  • Rutenettreferanse er stedfesting av et punkt eller kartdetalj i forhold til et rutenett. Gis ved koordinater og/eller ved bokstavangivelse for rutenettskvadrater (se figur).
  • Rutenettnord er retningen av nord-sør linjen i kartets rutenett. Faller sammen med sant nord bare langs tangeringsmeridianen for en kartprojeksjon.

Rutenett som datakontainer

Befolkning vist for SSBs 5 km rutenett

Befolkning vist for SSBs 5 km rutenett

Befolkning vist for SSBs 5 km rutenett
Lisens: CC BY SA 3.0

Et eksempel på rutenett som datakontainer er SSBs rutenettsstatistikk. Rutenett er et alternativ til administrative inndelinger som fylke, kommune eller grunnkrets som SSB utarbeider statistikk for. Ulempen med de administrative inndelingene er at de varierer mye i størrelse og at de endres over tid. Rutene i et rutenett har derimot lik størrelse og forandres ikke av endringer i kommunegrenser. Rutenettene fra SSB er i tre ulike størrelser (5 km x 5 km, 1 km x 1 km og 250 m x 250 m) og for disse kan en vise i kart statistikk for befolkning, boligstatistikk, jordbruksstatistikk m.m (se figur).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg