Kortnebbgås
Kortnebbgås
Lisens: CC BY SA 3.0

Kortnebbgås er en art i andefamilien. Den ligner sædgås og ble tidligere betraktet som en underart av denne. Imidlertid er hodet og halsen mørkere og nebbet mindre enn hos sædgåsen.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Anser brachyrhynchus
Beskrevet av
Louis Antoine François Baillon, 1834
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Utbredelse og levevis

Rastende kortnebbgjess i Nord-Trøndelag under vårtrekket mot Svalbard
Rastende kortnebbgjess i Nord-Trøndelag under vårtrekket mot Svalbard
Kortnebbgås på Svalbard. (Anser brachyrhynchus)
Kortnebbgås på Svalbard. (Anser brachyrhynchus)
Lisens: CC BY SA 3.0

Kortnebbgås er vidt utbredt som hekkefuglSvalbard, men er vanligst i de vestlige delene av øygruppen. Svalbard-fuglene utgjør en egen bestand som har økt betydelig i størrelse i etterkrigstiden og som nå teller omkring 80 000 individer (NINA, tall fra 2013), basert på tellinger i overvintringsområdene.

Disse trekker i store flokker mellom hekkeplassene og overvintringsområdene, som ligger langs kysten av nordsjølandene fra Danmark til Nederland og Belgia. De passerer Norge under trekket vår og høst og har faste rasteplasser, blant annet i Innherred i Nord-Trøndelag og på Andøya. Enkelte kan også overvintre på Sørvestlandet.

Jakt i Norge

Jakt på kortnebbgås er tillatt i hele landet fra 10. august til 23. desember, unntatt i de nordligste fylkene ned til Rana og Rødøy, der jakt er tillatt fra 21. august til 23. desember. For den frie jakten på hav og fjord på strekningen svenskegrensen til og med Vest-Agder, er jaktstart 10. september.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

kortnebbgås
Anser brachyrhynchus
Artsdatabanken-ID
3473
GBIF-ID
2498024

Kommentarer (1)

skrev Per Ivar Nicolaisen

Svalbardpopulasjonen av kortnebbgås har siden 1960-tallet hatt en økende populasjonsvekst og teller nå i overkant av 60 000 individer. Siden slutten av 1980-tallet har det pågått kontinuerlig overvåking av bestanden i regi av Danmarks Miljøundersøgeler og senere i samarbeid med Norsk Institutt for Naturforskning (NINA). .

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg