fuglereir (orkidéart)

Fuglereir. Gutvik, Trøndelag.
Fuglereir
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Fuglereir er en art i orkidéfamilien som ikke har fungerende klorofyll og derfor er gulbrun i fargen. Den finnes i kyst- og fjordstrøk i Sør-Norge og spredt videre nordover til Narvik.

Faktaboks

Etymologi

Av gresk neottia eller neossia, reir meg unger. Av latin nidus, reir og avis, fugl.

Også kjent som

Neottia nidus-avis

I likhet med alle orkidéer har fuglereir samliv med sopp (sopprot), men i motsetning til de fleste andre bidrar ikke fuglereir med karbohydrater til soppen. Karbohydratene som både soppen og orkidéen trenger kommer fra grønne planter som soppen også har samliv med. Fuglereir parasitterer derfor andre blomsterplanter i nærheten med sopp-partneren som mellomledd.

Beskrivelse

Blomst hos fuglereir. Fure med nektar finnes midt på den delta underleppa.
Fuglereir, detalj av blomst
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Fuglereir har ganske grov stengel med blad som er redusert til kun bladslirene. Plantene blir fra 10 til 40 centimeter høye og har en tett klase med gulbrune blomster i toppen. Fuglereir blomster forsommer til midtsommer.

Fem av blomsterbladene er samla som en hjelm over arr og pollinier. Det siste blomsterbladet, leppa, peker skrått nedover og er dypt delt i to fliker. Midt på leppa er det en fure der nektar, skilles ut.

Utbredelse

Fuglereir finnes i baserike lauv- og barskoger. Arten er funnet spredt i kyst- og fjordstrøk i Sør-Norge og videre nordover til Sømna i Nordland. Videre er den funnet noen steder videre nordover til Narvik. Fuglereir er en lavlandsplante. Verdensutbredelsen er Europa og Vest-Asia.

Reproduksjon

Insektene som besøker blomstene leter etter nektar og denne finnes i den langsgående fura i leppa. Besøkerene vil samle nektar oppover leppa og når de kommer opp mot griffelsøyla der pollinier og arr finnes, vil insektet komme i kontakt med noen sensitive punkter som utløser mekanismen for overføring av pollinier til insektet. Denne mekanismen består i at det skytes en væske som fungerer som lim ut mot insektet og øyeblikkelig skytes ett eller begge pollinier ut og fester seg i limet på insektet.

Fuglereir pollineres av små fluer, men i mangel av besøkere vil pollinium-strukturen falle sammen slik at noe pollen vil kunne falle ned på arret som befinner seg under i blomsten. Dette sikrer noe frøsetting hvis pollinatorer uteblir.

Systematikk

Fuglereir hører til slekta Neottia som står nært tvebladslekta, Listera, blant annet er pollineringsmåten svært lik hos de to gruppene. Det er ulike oppfatninger om hvorvidt disse slektene bør være separate eller slås sammen til en. Nyere undersøkelser tyder på at de klorofylløse artene i fuglereirslekta har evolvert fra arter i tvebladslekta og det derfor bør oppfattes som en slekt. Det systematiske navnet på slekta vil i så fall være Neottia.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg