flekksteinbit

Anarhichas minor, flekksteinbit. Foto fra: Fiskeri- og Søfartsmuseet Esbjerg

Anarhichas minor, flekksteinbit. Foto fra: Fiskeri- og Søfartsmuseet Esbjerg

Artikkelstart

Flekksteinbit er en fiskeart i steinbitfamilien. Som alle steinbit har de en langstrakt kropp med et kraftig hode og kraftige kjever. Fargen er brungul med store, svarte flekker.

Faktaboks

Også kjent som
Anarchichas minor

Biologi

Flekksteinbiten kan bli opptil 180 centimeter lang og 26 kilogram tung. Den kan også bli svært gammel, opptil 40 år. Den blir kjønnsmoden 7–10 år gammel. Flekksteinbiten har samme slags diett som de andre steinbitartne, og lever hovedsakelig av pigghuder som kråkeboller, sjøstjerner og slangestjerner, samt snegl og muslinger. De kraftig kjevene og tennene er egnet for å knuse harde byttedyr. Tennene skiftes fullstendig i en periode på høst-vinter.

Gytingen skjer om vinteren. Hunnen legger et stort antall egg som danner en stor ball som hun fester på bunnen. Hannen vokter eggene til de klekker. Det kan ta opptil 9 måneder. Yngelen er pelagisk en periode, før de søker seg ned mot bunnen.

Utbredelse

Arten forekommer på 25–550 meters dyp fra USA og Labrador til Grønland, Island og Færøyene, og langs norskekysten til Svalbard og Novaja Semlja. Tettheten er trolig størst i Barentshavet.

Beskatning

Arten fiskes kommersielt med line, garn og trål i nordlige farvann. Fangstene har vært relativt jevne i de senere år.

Det gjøres forsøk med oppdrett av steinbit, og pr 2019 har 55 anlegg konsesjon til oppdrett av steinbit.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg