ferskenbladlus

Artikkelstart

Ferskenbladlus er en nebbmunnart i bladlusfamilien Aphidiidae.

Faktaboks

Også kjent som
Myzus persicae

Den er et fryktet skadedyr som er utbredt nesten overalt hvor det dyrkes planter. Ferskenbladlusa er 2 millimeter lang og lysegrønn, ofte med rødlig skjær. Den kan angripe over 400 vertsplanter og er bærer (vektor) for cirka 100 virussykdommer på planter.

I Norge gjør den stor skade på prydplanter i veksthus. Krysantemum, nellik og Senecio er av de plantene som blir sterkest angrepet, men også paprika er utsatt. På friland gjør den liten direkte skade, bortsett fra på kinakål, men opptrer vesentlig som vektor for virus. Fra veksthus, hvor formeringen foregår året rundt uten forutgående befruktning (partenogenese), kan ferskenbladlusa spre seg til friland til prydplanter, grønnsaker, potet med flere, hvor den blant annet overfører det farlige potetviruset Y.

Overvintringen kan foregå som befruktede egg på ferskentrær og andre trær i slekten Prunus sør i Europa. Overvintrende ferskenbladlus er ikke kjent utendørs fra Norge. Infeksjonen må hvert år komme fra veksthus eller bladlus som transporteres med luftstrømmer fra sørligere land. Det er kjent flere forskjellige raser som er resistente mot kjemiske insektmidler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg