ferskenbladlus

Ferskenbladlus, nebbmunnart i bladlusfamilien Aphidiidae. Fryktet skadedyr, utbredt nesten overalt hvor det dyrkes planter. 2 mm lang og lysegrønn, ofte med rødlig skjær. Den kan angripe over 400 vertsplanter og er vektor («bærer») for, dvs. kan overføre, ca. 100 virussykdommer på planter.

Faktaboks

Også kjent som
Myzus persicae

I Norge gjør den stor skade på prydplanter i veksthus; krysantemum, nellik, Senecio er av de plantene som blir sterkest angrepet, men også paprika er utsatt. På friland gjør den liten direkte skade, bortsett fra på kinakål, men opptrer vesentlig som vektor for virus. Fra veksthus, hvor formeringen foregår året rundt uten forutgående befruktning (partenogenese), kan ferskenbladlusa spre seg til friland til prydplanter, grønnsaker, potet m.fl., hvor den bl.a. overfører det farlige potetvirus Y.

Overvintringen kan foregå som befruktede egg på ferskentrær og andre trær i slekten Prunussør i Europa. Overvintrende ferskenbladlus er ikke kjent utendørs fra Norge; infeksjonen må hvert år komme fra veksthus eller bladlus som transporteres med luftstrømmer fra sørligere land. Det er kjent flere forskjellige raser som er resistente mot kjemiske insektmidler.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg