Ferskenbladlus, nebbmunnart i bladlusfamilien Aphidiidae. Fryktet skadedyr, utbredt nesten overalt hvor det dyrkes planter. 2 mm lang og lysegrønn, ofte med rødlig skjær. Den kan angripe over 400 vertsplanter og er vektor («bærer») for, dvs. kan overføre, ca. 100 virussykdommer på planter.

I Norge gjør den stor skade på prydplanter i veksthus; krysantemum, nellik, Senecio er av de plantene som blir sterkest angrepet, men også paprika er utsatt. På friland gjør den liten direkte skade, bortsett fra på kinakål, men opptrer vesentlig som vektor for virus. Fra veksthus, hvor formeringen foregår året rundt uten forutgående befruktning (partenogenese), kan ferskenbladlusa spre seg til friland til prydplanter, grønnsaker, potet m.fl., hvor den bl.a. overfører det farlige potetvirus Y.

Overvintringen kan foregå som befruktede egg på ferskentrær og andre trær i slekten Prunussør i Europa. Overvintrende ferskenbladlus er ikke kjent utendørs fra Norge; infeksjonen må hvert år komme fra veksthus eller bladlus som transporteres med luftstrømmer fra sørligere land. Det er kjent flere forskjellige raser som er resistente mot kjemiske insektmidler.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.