Potetvirus, forskjellige virus som forårsaker sykdom på potet. Kan vise seg som mosaikk, dvs. felter med ulik grønnfarge på bladene, og som brune flekker, streker og ringer på blad, stengel og i knoller. Mest alvorlig er veksthemming, som kan føre til minst 20–30 % reduksjon av potetavlingen. Symptomene på virusinfeksjon kan variere mye i type og styrke alt etter hvilket virus og virusstamme det dreier seg om, i tillegg med hensyn til potetsort, vekstforhold, særlig temperatur, næringstilgang, og smittetidspunkt. Etter infeksjon sprer viruset seg systemisk til alle deler av planten, og det vil derfor kunne føres fra generasjon til generasjon gjennom settepoteter.

Potetvirus X, S og Aucubamosaikk spres mellom planter mekanisk med plantesaft, f.eks. ved arbeid i åkeren og med maskiner og redskap. Potetvirus Y (streksyke), A, M, V og bladrullesyke spres med bladlus, mens mopptoppvirus og rattelvirus overføres med jordboende nematoder og sopp. Noen potetvirus opptrer relativt sjelden og er vanligvis av liten betydning, mens andre kan føre til betydelige avlingsreduksjoner og store økonomiske tap.

Potetvirus kan ikke bekjempes direkte, men mye kan oppnåes ved forebyggende tiltak. Viktigst vil være dyrking av virusresistente potetsorter, bruk av sykdomsfrie, statskontrollerte settepoteter, rengjøring av maskiner og redskap etter bruk i felt sterkt angrepet av mekanisk overførte virus, og luking av enkeltplanter med symptomer på angrep av bladlusoverførte virus.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.