Yrkesopplæring er opplæring som gis både i arbeidslivet og i yrkesrettede utdanningsprogram.

I mange sammenhenger brukes fagopplæring og yrkesopplæring om hverandre. Fagopplæringen er spesifikt knyttet til det å oppnå fagbrev eller svennebrev, mens yrkesopplæringen er den overordnede kategorien som inkluderer all læring rettet mot yrkesutøvelse. Det er også mulig å jobbe innenfor et yrke uten fag- eller svennebrev.

Yrkeskompetanse

Det er flere måter å oppnå formell yrkeskompetanse på. Man kan eksempelvis være lærekandidat og få praksisbrev eller kompetansebevis, som viser at man har fått opplæring i utvalgte kompetansemål i rammeplanen. Personer med lang arbeidspraksis kan få denne dokumentert og bli såkalt praksiskandidat. Praksisen skal være minst fem år, og være i samsvar med VG3-læreplanen. Etter å ha fullført en tverrfaglig teorieksamen knyttet til sitt yrkesfag på samme nivå, kan man melde seg til fag-/svenneprøve.

Lærekandidat er en ordning hvor både voksne og ungdommer får individuelt tilpasset opplæring i utvalgte deler av læreplanen med målsetning om å gi en grunnkompetanse som kan gi grunnlag for varig arbeid.

Fagbrev på jobb er en mulighet for voksne i jobb hvor de får mulighet til å ta fagbrev etter opplæring og veiledet praksis i et ordinært arbeidsforhold.

Tilbydere

Fylkeskommunene har ansvar for tilgang til utdanning og kompetanse i sitt område. De samarbeider ofte med NAV om yrkesopplæring som arbeidstiltak.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg