lærekontrakt

Artikkelstart

Lærekontrakt er en gjensidig kontrakt som tegnes av lærling og lærebedrift. For å være gyldig må lærekontrakten godkjennes av yrkesopplæringsnemnda i fylket, noe som tar omlag 14 dager.

Innhold og varighet

I lærekontrakten angis også hva som er godkjent av tidligere praksis og utdanning. Et opplæringskontor kan tegne en lærekontrakt på vegne av én eller flere bedrifter. Ved å signere kontrakten forplikter bedriften seg til å gi opplæring i henhold til læreplanen i det aktuelle faget. Lærlingen er på sin side forpliktet til aktivt å utnytte bedriftens opplæringsmuligheter med sikte på å bestå fag- eller svenneprøven ved læretidens slutt.Arbeidsforholdet i lærebedriften utløper når læretiden er over og ved en eventuell ny ansettelse må det skrives ny kontrakt med oppdaterte arbeidsvilkår.

Heving av kontrakt

Fylkeskommunen kan samtykke i at læretiden avbrytes i forbindelse med permisjon som ved svangerskap eller militærtjeneste. En lærekontrakt kan heves både av lærebedrift og lærling hvis en av partene gjør seg skyldig i vesentlige brudd på sine plikter i arbeidsforholdet. Kontrakten kan også heves hvis en av partene er ute av stand til å fortsette læreforholdet eller ved at lærling/ lærekandidat skriftlig erklærer at det vil være en urimelig ulempe å fortsette ut kontraktstiden. Hvis kontrakten heves skal følgende skje: Yrkesopplæringsnemnda i fylkeskommunen skal utstede kompetansebevis til lærlingen og send ebrev til lærling og lørebedrift om at kontrakten er hevet. Bedriften skal skriftlig gjøre rede for hvilke kompetansemål i læreplanen lærlingen har fått opplæring i og lærlingen skan ta kontakt med skolen han eller hun var elev ved før læretiden startet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg