Yrkesfag er betegnelsen på fagområder og utdanninger hvor opplæringen er designet for å føre til et spesifikt yrke.

Yrkesopplæring

Yrkesopplæringen kan foregå i skole eller bedrift, og verden over er det mange ulike varianter av hvordan denne opplæringen fungerer. Dermed er det også forskjellige definisjoner på hva som inkluderes i begrepet i ulike land. Felles for yrkesfagene er at de har praktisk trening som en essensiell del av opplæringen.

Yrkesfagutdanningene er i den norske modellen en del av den videregående opplæringen. Det finnes ti yrkesfaglige utdanningsprogram i videregående skole som fører til 195 ulike fag- og svennebrev. I de fleste yrkesfagene gis opplæringen to år i skole og to år i bedrift gjennom læretid hvor det er mulighet for å motta lærlinglønn. Det er også mulig å oppnå fagbrevet som praksiskandidat, gjennom lærekandidatordninger, fagbrev på jobb eller vurdering av realkompetanse.

Fagbrev og svennebrev

En lærling får både opplæring og praksis i et fag i en bedrift, og avslutter utdanningen med en prøve for fagbrev eller svennebrev. En person som har oppnådd fag- eller svenneprøve kjennetegnes som fagarbeider. Fylkeskommunene har ansvaret for fagopplæringen.

Mange av yrkesfagene har lange tradisjoner, som eksempelvis håndverksfagene hvor man omtaler sertifiseringen som svennebrev. Noen yrkesfag er relativt nyere eksempelvis Barne- og ungdomsarbeider som ble innført etter Reform 94. Oppnådd yrkesfaglig utdanning svarer til det europeiske kvalifikasjonsrammeverket som nivå 4 (EQF4).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Nyen, T., & Tønder, A. H. (2014). Yrkesfagene under press. Universitetsforlaget.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg