Faktaboks

Markus

Johannes Markus, evangelisten Markus

Markus
Markus' evangelistsymbol er en løve.
Markus

Evangelisten Markus med sitt evangelistsymbol, løven. Etter et gammelt stikk.

Av /NTB Scanpix ※.

Markus omtales flere ganger i Det nye testamentet. Ifølge kristen tradisjon er han forfatteren av Markusevangeliet, men forskere betviler at dette stemmer.

I tradisjonen er Markus blitt knyttet til apostelen Peter. Biskopen og forfatteren Papias av Hierapolis (cirka 60/70–140 evt.) hevdet at Markus var Peters tolk, og at han senere skrev ned hva han hadde hørt Peter fortelle, det vil si Markusevangeliet.

I Det nye testamentet

Ifølge fortellingene i Det nye testamentet var Markus sønn av Maria som huset menigheten i Jerusalem (Apostlenes gjerninger kapittel 12, vers 12). Han fulgte Paulus og hans medarbeider Barnabas på den første misjonsreisen til Kypros (kapittel 12–13). Ifølge Paulus’ brev til kolosserne var Markus muligens fetter av Barnabas (kapittel 4, vers 10). Men han forlot de to andre og dro så tilbake til Jerusalem. Dette var ifølge Apostlenes gjerninger (kapittel 15, vers 36–40) årsak til en strid mellom Paulus og Barnabas om hvorvidt Markus skulle være med på den andre misjonsreisen. Striden førte til brudd mellom Paulus og Barnabas, som tok Markus med seg og forlot Paulus. Tekster i Paulus’ brev til filemon (vers 24) kan tyde på senere forsoning.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg