Evangelistsymbolene
Evangelistsymbolene i St Mary's church i Henley-on-Thames.

Evangelistsymboler. Øverst til venstre Matteus (engel), til høyre Johannes (ørn); nederst til venstre Markus (løve) og til høyre Lukas (okse). I midten Kristus. Etter gravering på et sølvrelikviebord fra Trier, ca. 1220.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Evangelistsymboler er symboler for de fire evangeliene i Det nye testamentet. Evangelistymbolene er kjent fra kirkekunsten siden senantikken.

Faktaboks

Uttale
evangelˈistsymboler

Symbolet for Matteus er et menneske, mens Markus' er en løve, Lukas' er en okse og Johannes' er en ørn.

Bakgrunn

Symbolbruken har sin forutsetning i en visjonsskildring av fire livsvesener i Johannes' åpenbaring (kapittel 4, vers 6 ff), som igjen er inspirert av Esekiels bok i Det gamle testamentet (kapittel 1, vers 5 ff).

Som evangelistsymboler er livsvesenene ofte utstyrt med bøker som attributter. Symboldyrene omgir vanligvis Jesus eller et Kristus-symbol. Hyllingstema med kosmiske undertoner knyttes sammen med de fire evangeliene for å skape et hyllingsbilde av Kristus som forkynnes over hele verden gjennom evangeliene.

Symbolene

Den nærmere identifisering av de enkelte dyrene hviler på relativt løse assosiasjoner. Hos Hieronymus møter vi den tolkning som etter hvert blir enerådende; Matteus knyttes til mennesket på grunn av den innledende ættetavlen, Markus knyttes til løven (Markusevangeliet kapittel 1, vers 3), Lukas til oksen (Lukasevangeliet kapittel 1, vers 9 og kapittel 15, vers 30), og Johannes til ørnen, som var det eneste dyret man mente kunne se inn i solen (Johannesevangeliet kapittel 1, vers 1–18).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg